Cel mai bine vândut pictor român, școlit la Cluj-Napoca, a dat lovitura la Hong Kong!

Pictorul român Adrian Ghenie, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, a dat din nou lovitura. De această dată în cadrul unei licitații a Casei Christie’s din Hong Kong, cu un tablou de circa 7 milioane de euro, potrivit Profit.ro.

Numit The Collector I, tabloul face parte dintr-o serie care s-a bucurat de un succes deosebit și devine a doua cea mai bine vândută operă a românului.

Această lucrare are dimensiuni foarte mari, respectiv de 2×2,9 metri, a fost vândută pentru prețul final de 65,97 milioane dolari Hong Kong (HKD), respectiv echivalentul a peste 7 milioane euro.

The Collector I devine astfel a doua cea mai bine vândută lucrare a lui Ghenie, după Nickelodeon, a fost de 7,1 milioane lire sterline, adică 9 milioane de dolari americani, un record absolut pentru un artist român în viață.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin.

Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate. Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul Georges Pompidou.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.