Centenar la retrogradare pentru cele mai importante secţii sportive ale Universităţii Cluj!

2019 este unul extrem de important pentru istoria Universităţii Cluj deoarece este anul în care toată suflarea pentru care albul şi negrul sunt mai mult decât două simple culori sărbătoreşte Centenarul clubului recunoscut ca şi „Simbolul unor inimi româneşti”.

În timp ce echipa de fotbal a renăscut graţie implicării oficialităţilor locale, a mediului universitar şi de afaceri, ajungând să lupte pentru promovarea în primul eşalon fotbalistic, cu şanse mari de a o obţine, trecând prin maidanele ligii a patra şi a treia, iar baschetbaliştii de la „U” BT Cluj sunt implicaţi şi ei într-o luptă pentru un nou titlu de campioană a României, nu acelaşi lucru putem spune despre celelalte secţii importante de sub umbrela „U”, handbal feminin şi masculin, baschet feminin şi masculin, volei feminin şi masculin, respectiv rugby masculin şi feminin, toate fiind angrenate, din nefericire, într-o luptă continuă pentru evitarea retrogradării.

E trist şi dezamăgitor că trebuie să vorbim acum în an Centenar de retrogradarea unor secţii de tradiţie care evoluează sub culorile Universităţii Cluj, dar aceasta este realitatea pe care trebuie să o trăim, nu putem să o neglijăm.

Handbal feminin

Rămasă fără un sprijin financiar consistent după retragerea companiei Jolidon, Universitatea Cluj a fost în ultimii ani o candidată certă la retrogradare, scăpând an de an „la mustaţă” şi zbătându-se în mocirla mediocrităţii, fără prea mult succes de a ieşi de acolo. Nici sezonul acesta lucrurile nu stau altfel, echipa se află pe locul 11, cu 6 puncte, două victorii şi 8 înfrângeri adunate, iar doar o minune o mai poate salva în acest an de iminenta retrogradare.

Handbal masculin

Promovată la începutul sezonului în Liga Zimbrilor de federaţie datorită retragerii din campionat a unei alte formaţii, handbaliştii cujeni nu au reuşit să câştige niciun meci până acum şi ocupă ultimul loc în clasament după 14 etape disputate.

Baschet feminin

Cea mai titrată secţie a clubului Universitatea, cu 14 titluri naţionale în palmares şi medalia de vicecampioană din sezonul trecut 2017-2018 a ajuns ciuca-bătăilor în Liga Naţională de baschet feminin, fiind doar o umbră a formaţiei care sezonul trecut lupta pentru titlul de campioană cu puternica formaţiei ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe.

În sezonul actual, antrenorul Carmin Popa şi managerul Florin Boţ nu au reuşit să redreseze corabia şi au încheiat prima fază a sezonului regulat fără nicio victorie, iar primul succes a venit abia în primul meci din faza a doua, după succesul nesperat obţinut împotriva formaţiei CSU Olimpia Braşov în Grupa Roşie, scor 80-74, dar gruparea clujeană este departe de pretenţiile luptei pentru titlu în acest an.

Volei feminin

După opt etape disputate în actuala stagiune a Diviziei A1, voleibalistele de la „U” Cluj ocupă locul 6/9 în clasament, cu 9 puncte, având trei jocuri câştigate cu 3-0 sau 3-1, respectiv cinci pierdute.

Volei masculin

Voleibaliştii clujeni sunt şi ei condamnaţi la retrogradare, ocupând la început de an penultimul loc în Divizia A (10/11), cu 6 puncte, având un singur meci câştigat şi nouă pierdute.

Rugby masculin

Lucrurile nu stau bine nici la secţia de rugby masculin a CS Universitatea Cluj, echipa ocupă locul 6/8 în clasamentul Super Ligii, cu 7 puncte, având o singură victorie, un egal şi patru înfrângeri.

Această secţie n-a cunoscut de ani buni gustul performanţei şi a luptei pentru un titlu de campioană, zbătându-se an de an în jumătatea a doua a clasamentului.

Rugby feminin

Divizia feminină de rugby este formată din trei echipe, Universitatea Cluj, CS Politehnica Iaşi şi Agronomia Bucureşti, iar clujencele încheie sezonul mereu pe locul trei.

–––––––––––––––––––––––––––––––-

Acestea fiind spuse, aşa arată sinteza sumbră la început de an Centenar pentru cele mai importante secţii din cadrul Clubului Sportiv Universitatea Cluj.

Anul trecut municipiul Cluj-Napoca a avut statutul de „Oraş European al sportului”, titlu cu care reprezentanţii autorităţilor locale şi mai marii oraşului s-au împăunat peste tot, neştiind probabil că sportul local este în colaps, iar cele mai importante secţii sportive sunt mai aproape de faliment decât de performanţă.

E frumos să te lauzi că eşti „oraş european al sportului” când sportul în sine e în moarte clinică, nu? 

Ne uităm an de an, sezon după sezon, la CSM Bucureşti cum „arestează” titlul în Liga Naţională de handbal feminin, la Sepsi Sf. Gheorghe cum face legea în Liga Naţională de baschet feminin, la Blaj cum domină prima divizie a voleiului feminin sau la Timişoara cum ia titlu după titlu în Superliga de rugby şi ne gândim că noi, la Cluj-Napoca, al doilea cel mai bogat oraş din România, nu vom avea prea curând o asemenea bucurie în aceste sporturi unde alţii ne-au luat faţa.

Dacă nu ne trezim să schimbăm ceva, orice, vom ajunge să nu mai avem SPORT în Cluj!

Când ai un stadion ultra-modern, al doilea cel mai mare din ţară, cea mai mare Sală Polivalentă din ţară şi o infrastructură sportivă generoasă, e cam jenant să ai asemenea „rezultate” în patru discipline sportive de tradiţie.

One thought on “Centenar la retrogradare pentru cele mai importante secţii sportive ale Universităţii Cluj!

  1. Retrospectiva cit se poate de reala ( nu prea avea cum sa fie altfel cind pui si clasamentele alaturi) dar si trista in an aniversar. Concluzia mi se pare ca merge spre vina autoritatilor !!! Pai tocmai sectiile care nu au nimic in comun cu tov vlasu au performante ! ( FC „U” – fotbal si baschet masculuin) Despre conducerea Clubului Sportiv Universitatea NIMIC ! Si ma rog ce sa mai faca autoritatile ( in afara de infrastructura si ceva alimentatie, plus bani de la buget atiti cit sunt ). Nu cred ca o echipa de volei formata din doamnele supraponderale din Primarie sau de handbal formata din politisti locali, ar avea mai mult succes. Si precum arata si articolul cam fiecare oras s-a orientat spre maxim 2 discipline. Iar sa dai exemplu Bucurestiul de buna practica mi se pare exagerat. In rest , aniversare placuta alaturi de tov vlasu ! P.S. Imi pare rau ca am uitat „publicatia” care enumera cele peste 300 medalii cistigate de CS „U” ! :))) scrabble, sudoku, tir cu arcul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.