Certificatul de calitate a solului, necesar pentru terenuri de vânzare

Un nou document se impune la tranzacțiile cu terenuri de vânzare. Interesant este că, deși noua lege este în vigoare de la începutul anului, încă nu are norme de aplicare. Totuși, certificatul de calitate a solului este necesar în noile condiții impuse de lege.

Încă de la începutul acestu an, a intrat în vigoare Legea 246/2020 . Aceasta prevede că, la vânzarea terenurilor afectate de activități economice, este obligatorie obținerea unui certificat de calitate a solului. Totuși, încă nu există norme de aplicare. Drept urmare, acest document nu poate fi emis momentan. Conform specialiștilor, tranzacțiile cu terenuri de vânzare ar putea fi afectate, mai ales în sectoarele agricol și imobiliar.

Când se impune certificatul de calitate a solului

Potrivit articolului 36 al legii, obținerea certificatului de calitate a solului este obligatorie atunci când se schimbă deținătorul unui teren sau atunci când acesta se înstrăinează. Așadar, se aplică pentru terenuri de vânzare. Însă asta numai dacă terenul a fost afectat de activități:

-agricole, silvice și zootehnice;

-industriale și economice, cu impact semnificativ asupra solului;

-militare, cu impact semnificativ asupra solului.

Mai exact, acele norme de aplicare despre care am făcut referire trebuie să vizeze procedura de obținere a certificatului, perioada de valabilitate, modalitatea de revizuire și tarifele aferente. Potrivit aceluiași act normativ, certificatele vor fi eliberate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (ICPA). În aceste condiții, după obținerea certificatului unele tranzacții cu terenuri de vânzare ar putea chiar să fie anulate.

Acte necesare pentru cadastru şi intabulare

În prezent, pentru a putea obține documentele de cadastru și intabulare complete, sunt necesare următoarele documente:

-Acte în copii legalizate

-Contract de vânzare cumpărare

-Contract de schimb / donaţie

-Contract de partaj

-Titlu de proprietate

-Ordinul prefectului

-Certificat de moştenitor

-Certificat de căsătorie

-Certificat de deces

-Sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă

-Sentinţă de divorţ

-Adeverintă număr poştal (unde este cazul)

-Documente în original

-Certificat fiscal de la Administraţia financiară pentru Cadastru şi Întabulare

Extras de plan parcelar semnat şi ştampilat de primărie ( imobile extravilan )

-Documente în copii simple

-Carte de identitate / Buletin de identitate proprietari

-Schiţa imobilului

-Raport tehnic de expertiză ( după caz )

Ambrozia aduce amenzi mari

O altă lege care îi vizează pe proprietarii de terenuri este cea legată de înlăturarea ambroziei. Autoritățile locale pot da amenzi uriașe. Persoanele fizice şi juridice care deţin terenuri pe care creşte ambrozia şi nu iau măsuri pentru extiparea ei riscă să fie amendate până la sfârşitul lunii octombrie. Hotărârea a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

Este vorba despre HG nr. 17/2021, care completează normele de aplicare ale Legii nr. 62/2018. Aceasta stabileşte că proprietarii care nu au distrus ambrozia, deşi au fost avertizaţi de către autorităţi, riscă amenzi de până la 20.000 lei până la finalul lunii octombrie. Anterior, amenzile celor care nu respectau avertismentul putea fi date doar până în data de 31 iulie.

Legislația în vigoare stabileşte un calendar anual al combaterii buruienii. În aceste condiții, autorităţile locale au obligația de a face un inventar al terenurilor până la data de 20 mai. Până pe 5 iunie, proprietarii de terenuri pe care creşte ambrozia vor primi somaţii pentru stârpirea acestei buruieni. Firmele şi persoanele fizice au timp între 6 și 30 iunie pentru a lua măsuri, după care vor urma controalele.

Următorul pas le revine autorităților locale. Acestea vor începe verificarea în teren a conformării proprietarilor pe baza somaţiilor transmise. În primul val, între 1 şi 15 iulie, autorităţile dau doar avertismente, urmând ca, între 16 iulie şi 31 octombrie, să aplice amenzi celor care nu au respectat avertismentul şi nu au distrus ambrozia.

Amenzile prevăzute pentru nerespectarea acestei legi sunt cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei pentru persoanele fizice şi între 10.000 şi 20.000 lei în cazul persoanelor juridice. Dacă achită în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, proprietarii de terenuri vor putea să plătească doar jumătate din minimul amenziilor prezentate anterior.

Metodele recomandate prin legislație pentru prevenirea, combaterea și distrugerea ambroziei sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.