China are 83 de parlamentari multi-miliardari

parlament china de nord

Parlamentul Chinei de Nord, ultima mare ţară comunistă, este aproape cu certitudine cel mai bogat din lume, numărând nu mai puţin de 83 de alesi multi-miliardari, scrie Financial Times în ediţia sa electronică.

In comparatie, în Statele Unite nu există niciun miliardar în Camera Reprezentanţilor sau în Senat, cel mai bogat membru fiind republicanul texan, Michael McCaul, cu o avere estimată la 500 de milioane de dolari.

Printre delegaţii veniţi în această săptămână pentru Congresul Naţional al Poporului- CNPC, organizaţia Hurun Global Rich List a identificat 31 de persoane cu averi de peste un miliard de dolari. Cel mai bogat dintre ei este Zong Qinghou, fondatorul companiei de băuturi Wahaha, cu o avere de 13 miliarde de dolari.

Congresul poporului chinez constituie organismul însărcinat cu aprobarea legislaţiei propuse de Partidul comunist. Alţi 52 de miliardari fac parte din Conferinţa Politică Consultativă a Poporului Chinez, organism consultativ care se întruneşte în acelaşi timp cu CNPC la începutul lunii martie în fiecare an.

Dată fiind dificultatea estimării exacte a averilor multor lideri chinezi şi pe cele ale familiilor acestora, analiştii consideră că rapoartele Hurun cel mai probabil că subestimează cifrele reale ale super-bogaţilor care fac parte din organismele de conducere ale ţării.

Primii trei cei mai bogaţi membri ai congresului naţional sunt toţi fiii unor magnaţi din Hong Kong, dintre care Victor Li, fiul celui mai bogat om din Asia, Li Ka-shing, cu o avere estimată la 32 de miliarde de dolari.

Averea medie a celor 83 cei mai bogaţi oficiali chinezi este de 3,35 miliarde de dolari, în timp ce media înregistrată de omologii lor americani nu trece de 56 milioane de dolari. Salariul mediu anual al unui salariat din mediul urban din China este de 7.000 de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.