Cinci spectacole de dans, prezentate la Festivalul Internațional de Dans Contemporan „STEPS”

Festivalul Internațional de Dans Contemporan STEPS își încheie, în această primăvară, sesiunea europeană derulată în perioada aprilie 2015 – iunie 2016, prin cinci spectacole de dans inedite, toate reprezentații care s-au bucurat deja de prestigiu internațional.

festivalul international de dans contemporan STEPS - 12 martie 2016-w800-h600

Seria nouă de spectacole debutează astăzi, cu „Generații”, prezentat de către una dintre cele mai apreciate trupe de balet contemporan din Europa. Începând cu ora 19, la Opera Maghiară din Cluj, clujenii vor avea parte de o întâlnire a două coregrafii distincte, pe două dintre cele mai cunoscute partituri muzicale ale tuturor timpurilor: „Bolero” și „Carmina Burana”. Spectacolul se va desfășura cu casa închisă.

„STEPS este la a treia ediție, pe care o începem cu Compania de Balet din Gyor și două spectacole excepționale, Carmina Burana și Bolero. Ca o noutate organizatorică din acest an, eu voi continua să fiu președintele al proiectului, dar directorul festivalului va fi Takacs Aranka, pe care am cunoscut-o aici la Opera Maghiară”, a declarat Sorin Dan, președintele Festivalului STEPS.

Directorul Companiei de Balet din Gyor, Kiss Janos, alături de directorul festivalului STEPS, Aranka
Directorul Companiei de Balet din Gyor, Kiss Janos, alături de directorul festivalului STEPS, Aranka Takacs

„Mă bucur că mă pot afla astăzi aici și pentru noi ca și Companie acest festival este foarte important deoarece cei care iubesc dansul și se ocupă de așa ceva nu pot să fie oameni răi. Doar cei care ne ocupăm de dans și trăim în lumea ui urmărim tot ce se întâmplă prin lume. Eu sunt deja o piesă antică în lumea dansului, ca și un dulap foarte vechi și valoros, deoarece acum mulți ani în urmă cu Marco Ivan am înființat această companie.

Compania noastră are foarte multe turnee, numai anul acesta ma participat în Israel, Italia, Germania și multe alte orașe și țări europene. Cu dansul este foarte greu să minți.

Povestea această a celor două  lucrări are ceea ce e cel mai important pentru dans, și anume muzica. Sunt două lucrări cu tematice doar pentru piața artistică a Companiei de Balet din Gyor ca și pentru întreaga istorie a dansului. Ca urmare, pentru aniversarea de 35 de ani am lucrat cu un coregraf foarte tânăr, Lukacs Andras, care este solistul baletului din Viena, pentru a regiza partea Bolero, și am lucrat cu un regizor foarte experimentat, Vamos Gyorgy, pentru Carmina Burana. Dansul general este plin de erotism, iar de obicei în coregrafiile legate de Bolero o doamnă este molestată de mai mulți bărbați, ori un bărbat este molestat de mai multe femei. Când am rugat coregraful să pună în scenă aceast spectacol, l-am rugat să uite de stereotipiile legate de Bolero și să creeze o aniersare reală, chiar și certurilor pe scenă. Coregraful spune în propriile sale descrieri despre propriul său spectacol că nu este erotism, dar este. ‘Carmina Burana’ vorbește despre această luptă între femei și bărbăți, dintre noi toți. Despre această legătură între un anumit tânăr și bătrân, între lume și natura care are reacții asupra noastră. Acest spectacol vorbește de noi ca și artiști care suntem orgolioși, despre lumea noastră orgolioasă și trecătoare. Consider că esența dansului contemporan nu este doar să prezinte frumosul pe scenă, ci să ne pună și pe gânduri. Prestațiile artistice din cei 37 de ani din viața a baletului din Gyor tot timpul am încercat să arătăm o opinie, o părere pe scenă și un mod de gândire, iar în această seară ori prin poezie sau alte forme. În această seară va domina muzica. Mulțumesc organizatorilor și gazdelor noastre pentru invitație”, a declarat Kiss Janos, directorul Companiei de Balet din Gyor în cadrul unei conferințe de presă în foaierul Operei Maghiare din Cluj.

Următoarele evenimente sunt programate pentru luna mai. Astfel, pe 17 mai, la Opera Maghiară, va avea loc „Arhiva vie a lui Martin”, spectacol susținut de Ansamblul Honved din Ungaria, în coregrafia lui Zsurafszky Zoltan. „Arhiva vie a lui Martin” este o lucrare unică care ne prezintă dansurile și cântecele adunate de neobositul etnograf Martin Gyorgy. Elemente cruciale ale dansului maghiar și a celui european au fost adunate în această arhivă „live”, care este o mărturie a frumuseții și culturii rurale. Spectacolul regizat de Zsurafszky Zoltan aduce un omagiu artei populară anonime care va fi adusă în atenția publicului prin personalitatea și farmecul dansatorilor.

Pe 18 mai, la Sala Studio a Universități Sapiența, vom urmări „Zic Zac”, de Andreea Gavriliu, un spectacol multi-premiat, o poveste coregrafică închegată în pași de dans contemporan, care aduce în prim-plan probleme din viața unui cuplu. O poveste de dragoste cu mult umor rafinat și o muzică bună, un colaj neașteptat alcătuit din piese precum „All by my self”, „Singing in the rain”, din muzică clasică, dar și electronică, muzică de petrecere și cântece patriotice din comunism. „Zic Zac” a primit premiul special al Senatului Uniter pentru teatru-dans în 2014, premiul pentru „Cel mai bun spectacol de teatru independent”.

Pe data de 19 mai, la Opera Maghiară, „Nesomn”, un spectacol de Arcadie Rusu, care semnează atât regia cât și coregrafia. Spectacolul a avut deja foarte multe prezențe internaționale, poate cea mai notabilă fiind în cadrul Big Dance Festival 2012, la Londra. O poveste despre vis și visare, fără ritm sacadat, doar o curgere lină de la început la final.

Ultimul spectacol este programat pe 23 mai, la Opera Maghiară. „Triptik” este alcătuit din trei coregrafii realizate de Gigi Căciuleanu în colaborare cu Compania Karma Dance Project din Paris. Gigi Căciuleanu este cunoscut publicului din România din cadrul „Întâlnilor JTI” și de la Festivalul George Enescu, unde spectacolul său a fost declarat „Evenimentul Coregrafic al anului 2011 în România”. În „Triptik” dansatorii lui Căciuleanu ne vor încânta pe muzica lui Mozart și a compozitorului francez Erwann Kermorvat într-un spectacol care, prin accentele sale dramatice, amintește de filmele lui Hitchcock.

Secțiunea europeană din cadrul STEPS este parte a proiectului „Legături europene prin cinematografie și dans”, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtensten și Guvernul României.

Primăria Cluj-Napoca a finanțat Festivalul Internațional de dans contemporan STEPS cu 17.000 de euro pentru ediția de anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.