Ciprul ar urma sa primeasca 10 miliarde de euro în schimbul sacrificării sectorului bancar

euroCiprul a evitat o intrare dezordonată în incapacitate de plată şi o ieşire nepermisă din zona euro acceptând cererile creditorilor internaţionali de reducere a sistemului său bancar supradimensionat, în schimbul unui pachet de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro (13 miliarde de dolari), transmit Bloomberg, AP şi Reuters.

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor conduşi de Germania, după o noapte de negocieri intense care ameninţa să provoace noi turbulenţe pe pieţele financiare mondiale şi să reaprindă criza datoriilor.

Planul prevede închiderea Popular Bank of Cyprus, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei ‘good bank’, cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele bănci, care nu sunt garantate de legislaţia UE, vor fi îngheţate şi folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus şi recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor în acţiuni. Tranzacţia ar urma să asigure Ciprului 4,2 miliarde de euro, a declarat şeful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem.

Popular Bank of Cyprus va fi închisă, iar mii de angajaţi vor fi concediaţi.

În schimbul pachetului de asistenţă financiară, Ciprul trebuie să-şi reducă sectorul bancar şi deficitul bugetar, să implementeze reforme structurale şi să privatizeze active de stat, a explicat şeful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem. Măsurile vor duce probabil la agravarea recesiunii economice în Cipru.

Creditorii internaţionali au cerut Ciprului să asigure 5,8 miliarde de euro din sistemul său bancar pentru salvarea financiară, în schimbul împrumuturilor internaţionale de 10 miliarde de euro. Ciprul ar urma să primească în mai prima tranşă din pachetul de asistenţă financiară.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.