City Plaza, primul hotel din Romania care dispune de o centrala de cogenerare pe gaz natural!

Hotelul CITY Plaza din Cluj-Napoca a încheiat un parteneriat strategic de dezvoltare durabilă și protecție a mediului cu compania EnergoBit ESCO, privind realizarea unui proiect de cogenerare pe gaz natural. Acest parteneriat între Hotelul CITY Plaza și compania EnergoBit ESCO asigură pârghiile necesare de finanțare a proiectului prin împrumut propriu şi colaborare cu Banca Europeană de Reconstrucție şi Dezvoltare.

Hotel CITY Plaza

Astfel, Hotelul CITY Plaza devine primul hotel din România care a demarat un proces de îmbunătăţire a performanţei energetice, sub conceptul ESCO*. Centrala de cogenerare de la CITY Plaza a fost dimensionată pentru a acoperi banda de consum termic al hotelului atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarna, asigurând-se un număr ridicat de ore de funcționare anual. Mai precis, centrala de cogenerare asigură 65% din necesarul termic și peste 50% din necesarul de electricitate al hotelului în funcție de activitatea desfășurată în momentul de față.

„Acest proiect este unul de referință pentru noi, deoarece este primul proiect de cogenerare realizat sub concept ESCO și probabil primul de acest gen realizat în industria hotelieră din România. Este un proiect de inițiativă prin care am dorit să convingem că se pot realiza proiecte de eficiență energetică într-un montaj tehnic și financiar complex de tip ESCO și să încurajăm practic consumatorii de energie medii și mari să recurgă la măsuri concrete de reducere a consumurilor cu energia printr-o dezvoltare sustenabilă.”, declară Tudor Socea – Director General EnergoBit ESCO.

Scopul fundamental pe care îl urmărește cogenerarea este acela de a utiliza cât mai eficient posibil energia conținută în combustibil: rezultatul fiind un consum mai scăzut de combustibil și, în consecință, un impact mult mai redus asupra mediului. Practic, energia termică şi energia electrică produse vor fi utilizate de cerinţele permanente ale hotelului, asigurând confortul termic şi disponibilitatea sporită de energie electrică la costuri mai reduse faţă de situaţia actuală.

Investiția totală de realizare a acestui proiect a fost de aproximativ 200.000 euro. Amortizarea investiției depinde de nivelul tarifelor gazului natural și al electricitații achiziționate de hotel pe parcursul celor 10 ani de contract. La tarifele actuale de pe piață, investiția se amortizează în 8 – 9 ani, luând în considerare inclusiv mentenanța completă a echipamentelor.

Exemple comparative pentru perfomanța energetică obținută în urma implementării acestui proiect de cogenerare:

1. Reducerea gazelor cu efect de seră este de circa 56%, aproximativ 273 tCO2/an, echivalentul a 50 automobile care parcurg aproximativ 36.500 km/an sau echivalentul plantării a 140 de copaci.

2. Electricitatea produsă este suficientă pentru a ilumina 900 de corpuri de iluminat; de exemplu corpurile de iluminat de pe străzile unui oraș de mici dimensiuni precum Gherla, iar agentul termic poate încălzi apa unui bazin semi-olimpic.

„Implementarea acestui proiect în parteneriat cu Energobit ESCO înseamnă creșterea eficienței energetice a Hotelului prin diminuarea consumului de energie electrică și gaz metan. Totodată, asumarea acestei investiții în centrala de cogenerare reprezintă un pas înainte în procesul de gestionare eficientă a resurselor, conform statutului de Clădire Verde pe care Hotelul CITY Plaza și l-a asumat începând cu anul 2013”, precizează Cosmin Sîndean, Manager Hotel CITY Plaza.

În 2013, Hotelul CITY Plaza a obținut certificarea de clădire verde BREEAM In-Use, cu calificativul „VeryGood”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.