Clădirile din centrul Clujului vor fi renovate până în 2015

Primăria Cluj-Napoca îi forțează pe locuitorii din zona centrală a municipiului să-și modernizeze fațadele, iar refuzul va fi penalizat cu amenzi cuprinse între 5.000 și 8.000 lei.

cluj-napoca

Somațiile vor fi trimise începând cu 1 februarie, iar proprietarilor li se oferă 60 de zile pentru a întocmi raportul tehnic și alte 12 luni pentru efectuarea lucrărilor de reparații, potrivit declarațiilor primarului Emil Boc.

„Anul trecut am aprobat proiectul privind refațadizările și am stabilit etape clare privind acest proiect. Am împărțit atunci Clujul în trei zone, iar zona I cuprinde 376 de clădiri. Dintre acestea 18 se află într-o stare avansată de degradare și 75 de imobile sunt cu vizibilitate maximă în centrul istoric. Cu aceste imobile vom începe somațiile adresate proprietarilor.

Din momentul în care noi emitem somația, cetățeanul are următoarele oblogații: să contacteze un expert tehnic pentru redactarea notei tehnice. Are la dispoziție 60 de zile să transmită nota la Primărie însoțită de acordul scris de refațadizare. Dacă nu trimite în 60 de zile intră sub incidența legii și poate primi amendă între 5.000 și 8.000 lei. De aceea fac cu două săptămâni înainte acest anunț. Începând de astăzi, pe site-ul Primăriei va fi o secțiune unde cetățenii se vor putea informa dinainte pentru a ști ce au de făcut”, declară primarul Emil Boc.

Municipalitatea le oferă și două facilități celor vizați de această hotărâre a autorităților locale: suportă contravaloarea documentației tehnice și 20% din costul lucrărilor, iar proprietarii pot apela la credite cu garanție guvernamentală. În cazuri excepționale, cum ar fi cazul persoanelor cu venituri foarte scăzute, Primăria va suporta cheltuielile de modernizare, iar proprietarii vor avea la dispoziție 10 ani pentru a înapoia creditul oferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.