Cluj IT Cluster a participat la conferința JCI Danube cu proiectul de oraș inteligent „Brained City”

cluj itCluj IT Cluster a participat la conferința JCI Danube (15-18 octombrie 2015), organizată de Junior Chamber International (JCI), cu un stand expozițional și cu un workshop pe tema Smart and Innovative Cities, în care a prezentat proiectul „Brained City – Dezvoltarea Inovativă prin Informatizare a Ecosistemului Urban Cluj-Napoca”, care își propune ca prin intermediul sistemelor informatice integrate în arhitectura cloud să ofere soluții pentru o gestiune inteligentă a resurselor și componentelor comunității orașelor viitorului.

Proiectul „Brained City – Dezvoltarea inovativă prin Informatizare a Ecosistemului urban Cluj-Napoca„, în valoare de peste 7,2 milioane de lei, este susținut prin fonduri stucturale ale Axei 1.3.3 a POSCCE, dar și cofinanţare din partea membrilor clusterului, propunându-şi dezvoltarea unui amplu proiect de tip Smart City care cuprinde dezvoltarea de produse software inovative, cât și realizarea a 12 studii de design software care fundamentează proiecte ulterioare.

În deschiderea workshop-ului din cadrul conferinței, Conf. Univ. Dr. Paulina Mitrea, managerul proiectului, a subliniat importanța inovării și a orientării pentru crearea de produse cu valoare adăugată mare și cu un impact real asupra mediului urban și asupra comunităților umane. Prin acest proiect, Cluj IT Cluster propune o serie de soluții care contribuie la dezvoltarea de orașe inteligente și îmbunătățirea calității vieții urbane.

În continuarea workshop-ului au susținut prezentări responsabilii care coordonează componentele pivot ale proiectului Brained City: Cristian Ureche – sistemul de parking inovativ, care va gestiona în mod inteligent locurile de parcare și va contribui la fluidizarea traficului – Daniel Homorodean – sistemul de optimizare a proceselor din instituții publice, care va asigura fluiditate și transparență – Ovidiu Pintea – bursa produselor agricole, care va face legătura dintre producătorii rurali și consumatorii urbani – și Prof. Dr. Ing. Vasile Dadarlat – sistemul middleware pentru rețele de senzori inteligenti WSN, cu exemplificare de aplicabilitate în domeniul medical.

Sub sigla Brained City, Cluj IT Cluster susține și promovează inovarea prin cooperarea dintre cele patru componente esențiale dezvoltării ecosistemului urban: mediul privat, mediul academic, autoritățile publice și comunitatea. Scopul final este îmbunătățirea calității vieții și utilizarea eficientă a resurselor prin sisteme informatice integrate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.