Specialiști români și străini, reprezentanți ai structurilor europene și ai unor centre de cercetare și inovare din țară și străinătate, manageri și oameni de afaceri se întâlnesc în 30 și 31 martie la cea de-a cincea ediție a forumului regional Cluj Innovation Days, organizat de Cluj IT Cluster. Principala temă de dezbatere este economia digitală, cu aplicații în domenii variate, de la bioinformatică și securitate cibernetică la orașe inteligente și Internet of Things.
„Cluj Innovation Days 2017 se înscrie în misiunea Cluj IT Cluster de a susține procesul de transformare structurală a companiilor din sectorul IT (preponderent software) din regiune. Timp de două zile, ne focalizăm atenția asupra importanței pe care o are tehnologia informației în dezvoltarea economiei și a societății. Suntem convinși că într-o economie globalizată companiile din orice domeniu care vor să facă față concurenței trebuie să adopte tehnologiile digitale într-un mod inteligent și cât mai accelerat la nivelul tuturor proceselor cheie”, a declarat Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster.
Potrivit acestuia, economia românească trebuie să evolueze de la modelele bazate preponderent pe productivitate la cele bazate pe inovație. Transformarea structurală a unui sector economic se poate realiza pe mai multe dimensiuni, de la reconfigurarea acestuia pentru a dezvolta soluții cu valoare adăugată mai ridicată până la diversificarea și generarea de afaceri noi sau domenii economice noi, prin combinarea cu alte sectoare tradiționale.
„Sectorul IT din această regiune a ajuns la un punct de inflexiune în care modelele de afaceri simple, bazate pe servicii de outsourcing, se apropie de pragul limită al competitivității, ca urmare a creșterii costului cu forța de muncă. Soluția stă în inovare și în alinierea strategică a sectorului IT la câteva direcții de specializare, fundamentate pe elemente de proprietate intelectuală autohtonă. Prin Cluj Innovation Days 2017 ne-am propus să aducem în atenția companiilor din sectorul IT, precum și a mediului local de cercetare, oportunitatea orientării activităților economice înspre câteva direcții cheie de specializare, cum ar fi bio-informatica, securitatea cibernetică, orașul inteligent, Internet of Things cu aplicații în sănătate ori agricultură, la care se adaugă media interactivă și inteligența artificială”, a completat Stelian Brad.
Organizatorii Cluj Innovation Days își propun și încurajarea colaborării mai strânse între mediul de afaceri și cel de cercetare, mai ales că specializarea inteligentă are la bază astfel de modele de colaborare. Printr-un efort susținut și bine articulat din partea tuturor actorilor implicați – companii, mediul de cercetare, administrație publică și comunitate – se pot dezvolta soluții și produse proprii competitive pe piețele globalizate.
Cluj Innovation Days 2017 este organizat de Cluj IT Cluster și se desfășoară în 30 și 31 martie la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.
Cluj Innovation Days este un forum regional anual organizat de Cluj IT Cluster începând cu 2013 și care urmărește consolidarea comunității IT și facilitarea interacțiunii cu parteneri de afaceri și sectorul public. Peste 500 de persoane au participat la ediția de anul trecut, care a avut ca teme medicina digitală și administrația digitală. Mai multe informații: www.clujinnovationdays.com.
Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţatǎ în octombrie 2012. Numără în prezent 50 de membri: peste 30 de companii de IT cu mii de angajați și cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. Inițiativă de business, clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT românești, precum și poziționarea Clujului ca un hub regional inovator. Misiunea Cluj IT este ca până în 2018 să devină unul dintre cei mai credibili furnizori de servicii și produse inovatoare IT și de sisteme de suport organizațional din Europa Centrală și de Est. Clusterul urmărește ca marea majoritate a membrilor săi să devină și să se mențină competitivi atât pe piața românească, cât și pe piețele internaționale. Mai multe informații despre Cluj IT Cluster: www.clujit.ro.