Cluj-Napoca model de bune practici în domeniul tineretului – 40 de tineri din 9 țări s-au informat despre Capitala Europeană a Tineretului

Asociația MIÉRT – Conferința Tineretului Maghiar din România a organizat proiectul intitulat Make My Community a Youth Capital între 13-21 ianuarie 2016 la Cluj Napoca cu participarea a 40 de tineri din nouă țări europene. Programul Erasmus+ a fost finațat de către Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

„Cluj-Napoca fiind Capitala Europeană a Tineretului în 2015 a fost un moment important și pentru Asociația MIÉRT: tinerii din organizație s-au implicat și ei în program și au lucrat în cadrul Federației SHARE. Experiența acumulată în timpul programului din 2015 este una valoroasă, ceea ce poate fi de folos pentru tinerii europeni” – a declarat Antal Lóránt, președintele Asociației MIÉRT despre scopul organizării proiectului.

Participanții s-au întâlnit cu reprezentanții autorităților locale: Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj prezentând tinerilor importanța acestui proiect, care dincolo de latura de tineret a avut un impact deosebit nu numai asupra municipiului Cluj-Napoca, dar și asupra regiunii. Prin acest proiect și toate programele organizate sub egida EYC a crescut fluxul de turiști, acest lucru generând și un efect pozitiv asupra economiei.

Participanții din România, Ungaria, Serbia, Italia, Grecia, Moldova, Azerbaijan, Armenia și Bulgaria au avut întrevederi cu reprezentanții Federației SHARE și a unor ONG-uri care au derulat proiecte în cadrul programului Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului. Tinerii au căutat răspunsul la întrebarea cumAsociația MIÉRT – Conferința Tineretului Maghiar pot colabora organizațiile civile și autoritățile locale cu scopul de a putea crea un proiect de asemnea anvergură.

Nemanja Kuzmanović, participant din Serbia a spus: „În anul 2019 orașul Novi Sad va fi Capitala Europeană a Tineretului, tocmai din acest motiv participarea noastră la acest proiect este una foarte importantă. Am primit foarte multe informații utile, care cu siguranță vor putea fi implementate și în Serbia.”

Doi traineri Grüman Éva-Orsolya din România și Kiss Endre din Ungaria au condus sesiuni de formare folosind metode de educație non-formală, prin care participanții au dezvoltat metode de bune practici care pot fi implementate în noi proiecte de tineret. Rezultatele acestui proiect vor fi publicate într-o publicație, care va apărea în luna aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.