Clujul ocupă un loc fruntaș la Campionatul European de vorbit în public

Deși România nu s-a clasat printre finaliști la Eurovision, se poate mândri cu locuri de frunte pe podium într-un domeniu care ține tot de scenă: vorbitul în public. Sâmbătă, 23 mai 2015 a avut loc la Boras, în Suedia, etapa europeană a Campionatului mondial de vorbit în public organizat de Toastmasters International, cea mai mare organizație non-profit dedicată vorbitului în public.

Ovidiu_OlteanEste prima ediție la care România participă, fiind reprezentată în concurs de către câștigătorul etapei naționale – clujeanul Ovidiu Oltean, care este actualmente chiar președintele clubului Toastmasters Cluj.

Prima participare a României s-a adeverit a fi una de mare succes: Ovidiu s-a întors de la Boras cu titlul de vicecampion european la concursul de discursuri pregătite în limba engleza și campion european la concursul de evaluări de discursuri, tot în limba engleză.

Competiția de la Boras s-a dat între 10 finaliști, câștigătorii etapelor naționale din Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Ungaria și România, câștigătorul concursului de discursuri pregătite în limba engleză urmând să se califice la competiția mondială din Las Vegas. În juriul de anul acesta s-a aflat chiar campionul mondial din 2014, Dananjaya Hietarachi din Sri Lanka.

„A fost o experiență extraordinară! Să concurez alături de cei mai buni vorbitori din Europa m-a ajutat să-mi cresc considerabil nivelul de pregătire și de livrare a unui discurs. Ambele concursuri au fost extrem de puternice, fiecare eroare contând enorm la punctajul final. Am fost onorat să fiu evaluat de către Dananjaya în cadrul concursului de discursuri pregătite și foarte fericit să îi observ reacțiile de încântare din timpul discursului. Este un rezultat extraordinar atât pentru mine, cât și pentru Toastmasters Cluj și Toastmasters Romania. După cele 2 premii obținute la Campionatul European din Noiembrie 2014 de la Frankfurt (Locul 1 la Discursuri Improvizate în Limba Engleza și Locul 2 la Discursuri Umoristice în Limba Engleză), aceste 2 noi trofee poziționează țara noastră pe un loc fruntaș în Europa în ceea ce privește oratoria. Este foarte plăcut să particip la Concursuri Europene și să aud vorbindu-se la superlativ de cluburile din România și de performanțele obținute.

Îmi doresc din tot sufletul ca în viitor colegii mei din țară să repete și chiar să depășească performanțele mele, pentru a asigura o continuitate și pentru a demonstra că în România există o generație de speakeri de excepție!”, a declarat Ovidiu Oltean.

Toastmasters International gestionează cluburi din întreaga lume, ajungând în prezent la 14.350 de cluburi localizate în 122 țări și cu 292.000 de membri. Primul club Toastmasters din Romania a fost infiintat in 2008 in Timisoara, urmat fiind la scurt timp de alte 13 cluburi in Bucuresti, Brasov, Cluj, Oradea, Iaşi, Satu-Mare, Suceava, Brăila, Arad si Botosani.

La 1 iulie 2014, cluburile din Romania au fost acceptate în structura de organizare europeană a Toastmasters, permitand astfel participarea in competitiile internationale.

Un club Toastmasters este un atelier de lucru de tipul „învaţă cum se face”, în care oamenii îşi perfecţionează abilităţile lor într-o atmosferă confortabilă şi prietenoasă. În general, un club are între 20 şi 40 de membri, care se întrunesc săptămânal sau bilunar pentru a învăţa şi a practica tehnici de prezentare.

Toastmasters Cluj numara in prezent in jur de 40 de membri, iar sedintele saptamanale au loc marti, de la orele 20:00, la Hotel Central si sunt deschise publicului larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.