Combaterea dăunătorilor cu insecticidele Coragen și Decis

Dăunătorii constituie o amenințare semnificativă pentru plantele de cultură, provocând daune considerabile și afectând negativ producția acestora.

Pentru a elimina aceste riscuri, este adesea necesar să recurgi la utilizarea tratamentelor chimice cu insecticide, iar unul dintre produsele pe care îl poți folosi este insecticidul Coragen, cunoscut pentru capacitatea sa de a elimina o gamă variată de dăunători.

Înainte de a efectua tratamente chimice cu Coragen, trebuie să ai în vedere că asigurarea unei administrări corecte a tratamentelor fitosanitare reprezintă un element esențial în menținerea sănătății și productivitățîi culturilor, contribuind totodată la protejarea sănătățîi tale și a mediului înconjurător.

Coragen este un insecticid ce se prezintă sub formă de suspensie concentrată și conține 200 g/l clorantraniliprol. Acesta are activitate sistemică locală și translaminară, fiind eficient împotriva unui spectru larg de insecte dăunătoare din diverse culturi, acționând asupra lor încă din stadiile incipiente de dezvoltare (ou, larvă, adult). Este recomandat pentru utilizare în culturi precum măr, prun, cais, piersic, nectarin, porumb, legume, viță de vie și cartof.

Produsul are o eficiență de lungă durată, între 14 și 21 de zile, și este rezistent la spălare, mai exact, ploaia căzută la două ore după aplicare nu îi afectează eficacitatea. Coragen acționează prin contact, ingestie și absorbție cuticulară, inhibând hrănirea insectelor rapid, de la câteva minute până la câteva ore după ingestie.

Modul de utilizare variază în funcție de cultură, fiind omologat pentru combaterea mai multor dăunători, precum: buha verzei, fluturele alb al verzei, gândacul din Colorado, molia brună a strugurilor (cochilisul), molia orientală a fructelor, molia pieliței fructelor, molia vărgată a piersicului, musca morcovului, omida fructelor și sfredelitorul porumbului.

Coragen se aplică prin pulverizare, conform instrucțiunilor de pe etichetă. Este foarte important să respecți doza recomandată și să adaptezi tratamentul în funcție de fenofaza culturii, conform indicațiilor de pe etichetă. Respectarea dozei și momentului optim de aplicare sunt vitale pentru eficiența insecticidului, pe când o dozare incorectă poate conduce la fenomenul de dezvoltare a rezistenței dăunătorilor sau la afectarea plantelor.

De asemenea, trebuie menționat și că este important să adaptezi tratamentele la fenofazele specifice ale culturii, deoarece unii dăunători atacă plantele în anumite momente ale ciclului lor de creștere. Astfel, ajustarea momentului aplicării în funcție de aceste aspecte este deosebit de importantă.

Nu în ultimul rând, trebuie să respecți și timpul de pauză menționat pe etichetă. Acesta reprezintă perioada de timp care trebuie să treacă între aplicarea ultimului tratament și recoltare sau consum, pentru a evita orice riscuri.

Coragen este recunoscut pentru eficacitatea sa împotriva unui spectru larg de dăunători. Cu toate acestea, pentru a preveni dezvoltarea rezistenței dăunătorilor la clorantraniliprol, este recomandată alternarea tratamentelor cu alte insecticide ce conțin substanțe active diferite. Un exemplu de insecticid cu care se poate alterna este Decis.

Decis, care conține 100 g/l deltametrin, se prezintă sub formă de concentrat emulsionabil. Este eficient în combaterea unui spectru larg de dăunători aflați în stadiul de adult și larvă, fiind utilizat cu succes în culturile legumicole, pomi fructiferi  și de cereale păioase. Deltametrinul, substanța activă din Decis, este un piretroid de sinteză ce acționează rapid prin paralizarea sistemului nervos al insectelor, având un efect imediat de eliminare.

Acesta este recomandat pentru diverse culturi, inclusiv cerealele de toamnă și de primăvară (grâu, orz, ovăz), rapiță și muștar (atât de toamnă, cât și de primăvară), varză, varză de Bruxelles, conopidă, fasole, mazăre etc. Spectrul său de combatere include afide, purici, fluturele alb al verzei, musculița albă de seră, gărgărița frunzelor, țânțarul florilor de mazăre, gărgărițe, țânțarul silicvelor, gândacul lucios al rapiței, puricele albastru, buha grădinilor de legume, puricii de pământ etc. 

Prin alternarea utilizării insecticidelor Coragen și Decis, te poți asigura că dăunătorii nu dezvoltă rezistență la tratamentele aplicate, menținând astfel o protecție de durată a culturilor tale. Este esențial să urmezi cu strictețe instrucțiunile de aplicare și să ajustezi dozele și momentul aplicării în funcție de specificul fiecărei culturi pentru a maximiza eficiența tratamentelor.

În concluzie, dăunătorii reprezintă o amenințare semnificativă pentru plantele de cultură, provocând daune considerabile și afectând negativ producția. Utilizarea tratamentelor chimice cu insecticide precum Coragen, este adesea necesară pentru a elimina aceste riscuri. Coragen, conținând 200 g/l clorantraniliprol, este eficient împotriva unui spectru larg de insecte dăunătoare, acționând asupra lor în toate stadiile de dezvoltare. Este recomandat pentru diverse culturi, inclusiv pomi fructiferi, legume și viță de vie și oferă protecție de lungă durată, fiind rezistent la spălare.

Pentru a preveni dezvoltarea rezistenței dăunătorilor la clorantraniliprol este important să alternezi utilizarea Coragen cu alte insecticide, cum ar fi Decis, care conține deltametrin. Decis este eficient împotriva unui spectru larg de dăunători și asigură o protecție rapidă și de durată pentru diverse culturi.

Respectarea strictă a instrucțiunilor de aplicare, ajustarea dozelor și a momentului aplicării în funcție de fenofaza culturii și de dăunători, precum și respectarea timpului de pauză menționat pe etichetă, contribuie la menținerea eficienței tratamentelor și la protejarea sănătății plantelor, a oamenilor și a mediului înconjurător. Prin alternarea corectă a insecticidelor Coragen și Decis, poți asigura o protecție durabilă și eficientă împotriva dăunătorilor, menținând sănătatea și productivitatea culturilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.