Compania Google, somată să negocieze cu presa drepturile conexe aferente drepturilor de autor

Autoritatea franceză pentru concurenţă a dispus joi companiei Google să negocieze ”cu bună credinţă” cu editorii de presă şi cu agenţiile de presă din Franţa asupra remunerării acestora pentru conţinuturile lor protejate în virtutea drepturilor conexe la drepturile de autor, o decizie salutată imediat de mai multe mass-media, transmite AFP, citează Agerpres.

Conform acestei dispoziţii de urgenţă, ce va rămâne în vigoare până la publicarea unei decizii de fond de către autoritatea franceză pentru concurenţă, compania Google are un termen de trei luni pentru a iniţia negocieri cu editorii şi cu agenţiile de presă care doresc acest lucru şi să le propună o remunerare pentru afişarea conţinuturilor protejate de noua legislaţie europeană privind drepturile conexe, autoritatea franceză subliniind totodată ”caracterul de neînlocuit al traficului generat de Google pentru editorii de presă”.

Respectiva legislaţie prevede ca mass-media să fie remunerate atunci când este redistribuită online producţia lor de către agregatori de informaţii ca Google News sau de către reţele de socializare precum Facebook.

Mai mult, negocierile vor trebui să acopere şi perioada de preluare a conţinuturilor după data la care legislaţia a intrat în vigoare, respectiv 24 octombrie 2019.

Potrivit directorului general al AFP, Fabrice Fries, ”aceste măsuri conservatoare răspund deplin solicitărilor editorilor şi agenţiilor de presă. Ele erau aşteptate de statele membre care trebuie să transpună directiva (europeană) şi de întregul ecosistem european al presei”.

Google a reacţionat afirmând că se va conforma deciziei autorităţii franceze pentru concurenţă, continuând în acelaşi timp să negocieze cu editorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.