Comunitatea clujeană susține cultura! 3 tineri muzicieni talentați sprijiniți și 4 proiecte finanțate prin Fondul Jazz in the Park

Trei tineri muzicieni talentați vor fi sprijiniți cu burse în valoare de 2.000 lei fiecare pentru a-și putea susține în continuare activitatea artistică. De asemenea, patru proiecte culturale primesc finanțări cuprinse între 7.400 și 9.000 lei. Proiectele își propun să revitalizeze anumite spații din oraș și să le pună pe harta mentală a comunității. Acest lucru este posibil datorită donațiilor realizate de comunitatea Jazz in the Park.

FJIP 1

Proiectele finanțate prin Fondul Jazz in the Park

Teatru în gara călătorilor de scurt parcurs

Aplicant: GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals) & Create.Act.Enjoy

Valoare finanțare: 8.250 lei

Proiectul utilizează şi promovează un spaţiu abandonat, Gara Mică, prin intermediul unor tineri români şi străini pregătiți de actori profesionişti care vor realiza un spectacol de teatru şi improvizaţie pe tema multiculturalităţii şi diversităţii.

Jam by Blajin

Aplicant: Grup de inițiativă

Valoare finanțare: 7.408 lei

Jam e o structură modulară, alcătuită din 8 module identice, care permite o serie de reasamblări succesive, la discreţia şi imaginaţia utilizatorilor. Jam modelează un spaţiu ce se lasă locuit în funcţie de voinţa potenţialilor locuitori. Nu implică un dat şi nu imprimă un loc deja prestabilit. Funcţionalitatea locului e multiplă, de la mini-concerte la un loc de relaxare sau de joacă. Amplasarea instalației va fi făcută într-unul din parcurile orașului.

Poiana Muzicală II – Parcul cu muzică

Aplicant: Cercul Întreg / Asociația Arta Capoeira

Valoare finanțare: 8.500 lei

Propune o serie de instalații, amplasate permanent într-unul din parcurile clujene, care să aibă funcția unor proto-instrumente ce invită publicul să descopere, să dialogheze și să glumească prin intermediul sunetelor de diferite tipuri. Pe scurt, clujenii vor avea posibilitatea de a aborda muzica într-o manieră jucăușă și nonformală, care să îi încurajeze pe termen lung să considere o abordare mai participativă în viața publică prin muzică.

Lumini pe Canalul Morii

Asociația PLAI

Buget: 9.000 lei

Proiectul își propune să pună în evidență – prin intermediul unor instalații de lumini – un spațiu ultracentral din oraș care este neexploatat: Canalul Morii, strada Andrei Șaguna.

 Cine sunt bursierii Jazz in the Park

Toți cei trei tineri talentați care primesc burse de sprijin sunt elevi ai Liceului de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.

Radu Kis are 16 ani, studiază vioara de când avea 7 ani și a obținut zeci de premii la concursuri și olimpiade naționale și internaționale din țară și din Cehia, Italia, Polonia, Suedia.

Szilvia Szabó are 17 ani și studiază orga: „Fără muzică n-aș putea trăi. Cu ajutorul muzicii am trecut mai ușor peste multe momente grele și cred că am devenit un om mai bun, mai calm și, nu în ultimul rând, fericit. Sunt foarte mulțumită și recunoscătoare că am primit un astfel de dar, bursa aceasta. Mă va ajuta foarte mult în dezvoltarea mea în muzică”.

Henrik Portik are 18 ani și studiază flautul: „Visul meu este să folosesc muzica în așa fel încât oamenii care o ascultă să-și găsească pacea spirituală. În situația aceasta aș putea spune că muzica atinge scopul cel mai înalt pentru care a fost creat. Cu aceste idei aș vrea să continui studiile muzicale, crezând în faptul că o să reușesc să-i influențez pe oameni într-un mod pozitiv prin această activitate”, spune Henrik, bursier Fond Jazz in the Park.

Descrierea proiectelor și informații referitoare la criteriile care au stat la baza selecției găsiți aici: fond.jazzinthepark.ro.

Fără ei nu am fi reușit: donatorii

Aproape 5.000 de persoane au ales să susțină anul acesta proiecte culturale și tineri talentați în cadrul Jazz in the Park și Picnic in the Park. Suma adunată prin donațiile făcute de comunitatea Jazz in the Park (clujeni, locuitori din alte orașe, precum și public internațional) ajunge la 41.419 lei.

Din suma totală strânsă din donații, 2.261 lei au fost folosiți pentru acoperirea cheltuieilor de implementare a mecanismelor de atragere de fonduri (platforma de donații prin SMS – 1.405 lei, materiale tipărite, consumabile, taxe impozit premii tombolă – 856 lei). Astfel, 39.158 lei ajung la proiectele câștigătoare și la bursieri.

„Credem foarte mult în puterea evenimentelor și a culturii de a aduce schimbări pozitive în comunitate. Jazz in the Park nu este doar un festival de muzică, ci se dorește a fi o sursă de inspirație pentru unii și un motiv de bucurie pentru toți. De aceea festivalul nu este îngrădit sau limitat ca acces. Fondul Jazz in the Park a dovedit că persoanele care vin la festival își doresc să contribuie și să facă o schimbare în bine în oraș. Pentru noi, nimic nu poate fi mai motivant decât gândul că putem aduna comunitatea locală la un loc, cu un motiv de sărbătoare, iar la final să putem aduce o schimbare vizibilă și benefică tuturor. Am început cu dreptul această inițiativă, care nu a fost încercată până acum în România și vrem să le mulțumim oamenilor pentru donații, dar și pentru faptul că au încredere în noi să administrăm acest fond”, declară Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park.

Fondul Jazz in the Park este un proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

În 2016, Jazz in the Park va avea loc în perioada 27 iunie-3 iulie. „Jazz in the Park este un proiect gândit pe termen lung. În 2016, ne propunem cel puțin să menținem nivelul la care am ajuns. Vom pune accent pe fond, dar și pe concursul Jazz in the Park. De asemenea, ne dorim multe parteneriate cu instituții culturale în 2016, fiindcă acestea cresc calitatea evenimentului. Mă refer la parteneriate precum cele avute cu Universitatea de Artă și Design, British Council. Ne dorim ca Jazz in the Park să devină un cadru prin care tot mai mulți operatori culturali să se poată exprima. Desigur, nu vom neglija nici line-up-ul evenimentului sau elementele care fac atmosfera frumoasă la festival”, afirmă Alin Vaida, directorul Jazz in the Park.

Ediția 2015 a Jazz in the Park este finanțată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechteinstein și Guvernul României, precum și de FDSC, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Jazz in the Park este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local  Cluj-Napoca, sub egida şi pentru susţinerea candidaturii oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Jazz in the Park este organizat de Fapte. Activitatea Fapte a început în 2006 cu organizarea de evenimente de carieră și a continuat cu dezvoltarea mai multor evenimente culturale și de tineret menite să ofere comunităților perspective noi. Alături de Jazz in the Park, Fapte organizează Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de carieră din România și Republica Moldova.

www.jazzinthepark.ro, www.facebook.com/jazzintheparkromania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.