Concert simfonic extraordinar la Colegiul Academic sub bagheta lui Lawrence Foster. Aniversare – György Kurtág – 90

Filarmonica de Stat „Transilvania” invită publicul meloman clujean vineri, 12 februarie, de la ora 19:00, la concertul simfonic extraordinar dedicat compozitorului maghiar născut în România (Lugoj), György Kurtág, care împlineşte anul acesta 90 de ani. Dirijorul Lawrence Foster revine cu această ocazie la pupitrul orchestrei filarmonicii clujene. Pentru a interpreta lucrarea …concertante… pentru vioară, violă şi orchestră de Kurtág, pe scena Colegiului Academic vor fi prezenţi şi Hiromi Kikuchi (vioară) şi Ken Hakii (violă).

Din programul serii fac parte şi lucrările Adagio pentru orchestră de coarde, de Samuel Barber şi „Preludiile” şi „Mazeppa”, de Franz Liszt.

Lawrence Foster - 12 februarie 2016Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internaţional, ca Bruno Walter şi Karl Böhm, şi şi-a făcut debutul profesional la vârsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret numită Debut Orchestra, devenind ulterior Directorul Muzical al acesteia. Tot în aceeaşi perioadă, a devenit directorul Baletului din San Francisco, poziţie pe care a ocupat-o până în 1965. Între 1965 şi 1968, a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal la Royal Philharmonic Orchestra.

Lawrence Foster a fost Directorul Muzical al Orchestrei Simfonice din Barcelona, al Orchestrei Naţionale a Cataloniei, al Filarmonicii din Monte Carlo, al Orchestrei Simfonice din Ierusalim, al Festivalului Muzical din Aspen, al Houston Symphony, al Orchestrei de Cameră din Lausanne, al Orchestrei şi Operei Naţionale din Montpellier. Printre orchestrele la pupitrul cărora s-a aflat, se numără Los Angeles Philharmonic, Orchestrele Simfonice din Montréal, Pittsburgh, Chicago, Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Copenhaga, Milano, München, Oslo, Ottawa, Paris, Stockholm, Sydney, Viena sau Zürich.

A dirijat cele mai importante opere al lumii (ca cele din Los Angeles, Berlin şi Hamburg) şi numeroase orchestre de tineret. În urma celor zece ani petrecuţi ca Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Lawrence Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului. Cu această orchestră, s-a regăsit pe scene din toată lumea, incluzând Festivalul „George Enescu” din Bucureşti şi Festivalul de Vară din Bad Kissingen şi colaborând cu artişti de prim rang, ca Lang Lang şi Evgheni Kissin.

Din anul 2013, este Director Muzical al Operei şi al Orchestrei Simfonice din Marsilia. Printre angajamentele din stagiunea 2014/2015, se numără concertele cu Orchestra Naţională din Lyon, Orchestra Filarmonicii din Copenhaga, Orchestrele Simfonice din Dallas, Montréal, Hong Kong, Orchestra Naţională Daneză, Orchestra Simfonică MDR din Leipzig, dar şi un concert la Festivalul de la Beijing.

Discografia lui Lawrence Foster însumează CD-uri apărute sub emblema PentaTone Classics, cu lucrări pentru vioară de Bruch, Chausson şi Korngold (cu Arabella Steinbacher şi Orchestra Gulbenkian), lucrări de Ligeti, Bartók şi Kodály. Pentru înregistrarea operei L’Étranger de Vincent d’Indy, cu Opera şi Orchestra Naţională din Montpellier, Lawrence Foster a primit distincţia „L’Orfée d’Or” a „L’Académie National du Disque Lyrique”.

Promotor neobosit al creaţiei lui George Enescu, Lawrence Foster a fost Directorul Artistic al Festivalului omonim de la Bucureşti între 1998 şi 2001. Ultima înregistrare cu lucrări ale compozitorului român – cu propria sa orchestraţie a Octetului de coarde –, în compania Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo, sub egida EMI, a fost lansată în anul 2009. În ianuarie 2003, a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer pentru promovarea muzicii româneşti.

Hiromi Kikuchi a început să cânte la vioară la vârsta de trei ani, iar la zece ani câştiga deja Concursul Naţional de Interpretare din Japonia. A studiat apoi cu Saschko Gawriloff, Henryk Szeryng, Nathan Milstein şi cu membrii Cvartetului Amadeus. Cariera sa internaţională a dus-o pe scene din Europa, SUA şi Japonia. A fost invitată în cadrul festivalurilor din Salzburg, Paris, Viena, Berlin, Edinburgh, Aldeburgh, Lucerna, Budapesta, Veneţia şi Milano.

Violonista este, de ani de zile, o colaboratoare foarte apropiată a compozitorului György Kurtág, care i-a dedicat numeroase piese, ca de pildă …concertante… şi partita pentru vioară solo Hipartita. Solista a interpretat …concertante… cu Orchestra della Scala din Milano (pentru care a fost distinsă cu Premio della Critica Musicale Italiana „Franco Abbiati”), Royal Concertgebouw Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Radio din Viena, Konzerthaus Orchestra Berlin. Hipartita a fost cântată în premieră mondială la Berliner Festspiele, apoi la Carnegie Hall din New York, dar şi în oraşe ca Viena, Paris, Madrid, Budapesta, Milano şi Londra.

Hiromi Kikuchi a fost distinsă cu Premiul Deutsche Kritiker şi cu Premiul Edison (Amsterdam). Compact discul cu lucrări de Kurtág, Signs, Games and Messages, la înregistrarea căruia a participat şi ea, a fost selectat de New York Times drept cel mai bun album al anului 2003.

Discipol al lui Rainer Moog, al lui William Primrose şi al membrilor Cvartetului Amadeus, Ken Hakii este prim-violist al Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam, calitate în care a colaborat cu dirijori celebri, precum Mariss Jansons, Riccardo Chailly şi Wolfgang Sawallisch.

Împreună cu soţia sa, violonista Hiromi Kikuchi, a cântat pe scene din Europa, SUA şi Japonia.

A fost invitat la numeroase festivaluri internaţionale şi a interpretat în compania unor ansambluri ca Orchestra Teatrului Scala din Milano, BBC Symphony Orchestra, Orchestra Radio din Viena, Orchestra Konzerthaus din Berlin, Filarmonica Naţională a Ungariei, Orchestra Simfonică RAI din Torino.

Ken Hakii a înregistrat compact discuri cu lucrări solo şi camerale.

Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.