Concert simfonic sub bagheta dirijorului Paul Mann – Violonistul Ştefan Tarara revine pe scena Colegiului Academic

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 27 ianuarie 2017, la concertul simfonic dirijat de maestrul Paul Mann. Alături de orchestra simfonică, pe scena Colegiului Academic va urca şi solistul invitat – Ştefan Tarara.

Concertul de vineri va începe cu lucrarea „Zarabanda Solitaria”, compusă în 2009 de Jon Lord, fost membru al formaţiei Deep Purple, şi aranjată pentru orchestră de coarde de Paul Mann în 2016. Lucrarea a fost înregistrată de Orchestra Filarmonicii Kodály, dirijată de Paul Mann, într-un proiect special iniţiat de fondatorul casei de discuri Toccata Classics, ca omagiu partenerei sale de viaţă, Yodit Tekle, răpusă de cancer la doar 37 de ani.

Violonistul Ştefan Tarara revine la Filarmonica „Transilvania” pentru a interpreta Concertul nr. 2 pentru vioară, în sol minor, de Serghei Prokofiev.

Programul serii se va încheia cu lucrarea „Tablouri dintr-o expoziţie”, de Modest Mussorgski – un exemplu remarcabil de muzică rusă, ce şi-a câştigat larga popularitate mulţumită orchestraţiei din 1922 a lui Ravel.

Dirijorul Paul Mann colaborează frecvent cu orchestre din Europa, Orientul Îndepărtat, Statele Unite şi Australia. Printre ansamblurile la pupitrul cărora s-a aflat recent, se numără Orchestre National de Lille, Orchestra Simfonică din Barcelona, Filarmonicile din Bergen, Luxemburg, Sankt Petersburg, Copenhaga, Orchestra Radio din Norvegia, Orchestra dell’Arena di Verona, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Regală din Scoţia, Opera din Oslo, Orchestrele BBC, Auckland Philharmonia, RAI Torino sau Filarmonica din Malaezia. Printre angajamentele sale viitoare, regăsim nume ca Orchestra Simfonică din Lucerna, Royal Philharmonic Orchestra, dar şi Orchestrele din Madrid, Bilbao, Sevilla sau Oviedo.

Până în 2008, Paul Mann a fost Dirijor Principal la Orchestra Simfonică din Odense (Danemarca), unde activitatea sa a primit atât aprecierile muzicienilor, cât şi ale melomanilor. De asemenea, ca o extensie a activităţii sale de concert, artistul a realizat înregistrări de muzică daneză şi americană şi a imprimat câteva compoziţii aparţinând lui Jon Lord, regretatul membru al trupei Deep Purple.

Totodată, artistul este o prezenţă constantă pe scenele din SUA, unde dirijează orchestre de prestigiu, precum cele din Colorado, Oregon, New Mexico, şi conduce spectacole ale companiei New York City Ballet, fondată, în 1948, de către doi artişti celebri – coregraful George Balanchine şi scriitorul Lincoln Kirstein.

Printre proiectele speciale în care a fost implicat se numără Centenarul Duke Ellington la Barbican Centre şi concertul cu Wynton Marsalis, în compania ansamblului Lincoln Center Jazz Orchestra. Unul dintre cele mai remarcabile şi recunoscute succese a constat în colaborarea dintre London Symphony Orchestra şi formaţia rock Deep Purple, concretizată prin două concerte la Royal Albert Hall. De altfel, prezenţa dirijorului Paul Mann are o semnificaţie aparte pentru Filarmonica „Transilvania”, de care se leagă o frumoasă colaborare, care a avut ca rezultat un amplu turneu european de concerte cu aceeaşi renumită formaţie şi Orchestra din Cluj. Apoi, începând din anul 2002, Paul Mann a dirijat ansamblul în cadrul stagiunii de concerte, revenind la pupitrul său în mod constant.

 Născut în 1986 la Heidelberg, într-o familie de muzicieni, Ştefan Tarara şi-a făcut debutul pe scenă la vârsta de patru ani. A studiat la Heidelberg, specializându-se apoi la Universitatea de Arte din Zürich, la clasa lui Zakhar Bron. Datorită succeselor sale, Ştefan a fost numit Muzicianul Anului în 2008 şi 2010 de revista germană Neue Musikzeitung.

În palmaresul violonistului, se regăsesc cele mai importante premii la competiţii de profil: Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „Boris Goldstein” (Elveţia, 2015), Premiul I la Concursul „Rodolfo Lipizer” (Italia, 2011), Premiul I la Concursul „Henryk Wieniawski and Karol Lipinski” (Polonia, 2005), Premiul I şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de virtuozitate la Concursul „Henri Marteau” (Germania, 2005), Premiul II la Concursul din cadrul Festivalului „Primăvara Pragheză” (2010), Premiul II la Concursul „Tibor Varga” (Elveţia, 2008).

Printre orchestrele cu care a colaborat, se regăsesc Orchestra Radio SWR, Orchestra Radio din München, Orchestra Simfonică RTV din Ljubljana, Orchestra de Cameră din Israel, Orchestra RTV din Praga, Orchestra Filarmonicii din Bucureşti, Orchestra de Cameră din Stuttgart şi Orchestra Simfonică Naţională a Chinei.

Experienţa artistică a lui Ştefan s-a îmbogăţit considerabil prin colaborarea cu artişti ca Zubin Mehta, David Zinman, Krzystof Penderecki, Yair Kless, Yfrah Neaman şi Reinhard Goebel. În proiecte de muzică de cameră i-a avut ca parteneri, printre alţii, pe Hariolf Schlichtig, Antoine Tamestit, Kalle Randalu, Martin Ostertag şi David Geringas.

Ştefan Tarara a cântat în săli celebre precum Philharmonie Berlin, Tonhalle Zürich, Salle Pleyel, Liederhalle Stuttgart, Frauenkirche Dresden şi Muzeul de Artă din Tel Aviv. A fost invitat în cadrul festivalurilor de la Schleswig-Holstein, Salzburg, Verbier, Praga, Leipzig şi Heidelberg.

Asistent al profesorului Zakhar Bron la Interlaken, Ştefan se concentrează şi pe activitatea didactică, susţinând frecvent cursuri de măiestrie în Germania, Polonia şi Elveţia. Între 2010 şi 2015 a fost prim concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din München, în prezent fiind solist şi concertmaestru al Hulencourt Soloists Chamber Orchestra. Cântă pe o vioară Nicolò Gagliano, oferită de Deutsche Stiftung Musikleben.

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

25 lei preţ întreg / concert

13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.