Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Mozart se va încheia vineri, 16 decembrie, începând cu ora 19, printr-un concert simfonic ce-i aduce la Cluj pe tânărul şi talentatul dirijor Valentin Uryupin şi pe soliştii Alissa Margulis (vioară) şi Răzvan Popovici (violă). Programul serii cuprinde Uvertura operei „Prima la musica e poi le parole”, de Salieri, Concertul nr. 4 pentru vioară, Simfonia nr. 1 şi Sinfonia concertantă pentru vioară, violă şi orchestră, de Mozart.
Programul complet al festivalului se găseşte pe mozart-romania.ro.
Câştigător al Premiului III în cadrul prestigioasei competiţii internaţionale de dirijat – Gustav Mahler, Valentin Uryupin s-a afirmat ca unul dintre cei mai versatili tineri muzicieni ai generației sale. Laureat al concursurilor internaționale de clarinet de la Geneva, München – ARD, Beijing, Pretoria și Ghent, pentru a numi doar câteva, Valentin Uryupin este și un apreciat dirijor, afirmat atât în domeniul operei cât și în repertoriul simfonic. A fost invitat să dirijeze la Teatro Real din Madrid, RTE Symphony Orchestra din Dublin, la Ostrava Philharmonic în Republica Cehă, precum și la importante instituții din Rusia, Ukraina, Belarus și Kazahstan. În 2015 a asigurat acompaniamentul secțiunii vioară din cadrul Concursului Internațional Ceaikovski de la Moscova. Este dirijor permanent al Teatrului de Operă și Balet din Perm și al orchestrei MusicAeterna. Este de asemenea dirijor invitat permanent al Operei din Novosibirsk, al Orchestrei Simfonice de Stat „New Russia” și al Orchestrei Radio din Minsk (Belarus). În 2015 a devenit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Rostov. Valentin Uryupin este fondator al Orchestrei de cameră „Arpeggione” din Moscova, cu care a efectuat numeroase turnee în Asia și a concertat în Sala Mare a Conservatorului Ceaikovski din Moscova.
Născută în Germania, într-o familie de muzicieni ruși, Alissa Margulis a studiat la Köln, Bruxelles și Viena. Prima ei apariție publică a avut loc alături de soliștii Orchestrei Simfonice din Budapesta când avea doar șapte ani. De atunci, a cântat alături de numeroase orchestre precum Camerata Switzerland, Kremerata Baltica, Orchestra Simfonică din Düsseldorf, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Südwestrundfunk, Norddeutscher Rundfunk și Westdeutscher Rundfunk sau Orchestra Națională din Lorraine. Alissa Margulis este o interpretă entuziastă de muzică de cameră, iar printre partenerii ei de scenă se numără Martha Argerich, Yuri Bashmet, Julian Steckel, Ivry Gitlis, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Lilya Zilberstein, Paul Badura-Skoda, Polina Leschenko. Printre festivalurile la care a participat până în prezent se numără Festivalul de Muzică de Cameră din Ierusalim, Wiener Festwochen, Lockenhaus, Festivalul Menuhin din Gstaad, Davos, Tours, Schleswig-Holstein, Verbier sau Maggio Musicale Fiorentino. Din 2005 și până în prezent, Martha Argerich a invitat-o să cânte în fiecare an la Festivalul său Progetto din Lugano.
Răzvan Popovici s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat apoi la Salzburg, Paris şi Freiburg, cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A cântat ca solist pe importante scene europene, precum Filarmonica din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Theatre-des-Champs-Elysée din Paris. A colaborat cu mari artiști – Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Alexander Lonquich, Rainer Kussmaul, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Mihaela Ursuleasa, Gilles Apap, Thomas Demenga. Răzvan Popvici este invitat la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Schwetzinger Festspiele, Harrogate Festival, Ferrarra Musica, Boswil Musiksommer, Oxford Chamber Music Festival, Kobe Music Festival. Printre sălile în care a cântat se numără South Bank si Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim, Prinzregententheater şi Gasteig din München, Musashino Hall din Tokio, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, Carnegie Hall din New York. El este iniţiatorul şi directorul Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Traunstein, Germania, al seriei de concerte de muzică de cameră „Pelerinages” din München şi al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti. Concertează regulat în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro.
Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
25 lei preţ întreg / concert
13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!