Programul Prima Casă va avea un plafon de garantare de două miliarde lei în anul 2020, potrivit unui proiect de hotărâre al Guvernului publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Totodată, Ministerul Finanţelor propune abrogarea prevederii care permite băncilor să depăşească plafonul alocat, dacă acesta se reîntregeşte prin eliberarea unor sume ce reprezintă credite rambursate:
„Sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului la scadenţă şi/sau anticipate, precum şi ca urmare a lichidării creditelor acordate iniţial în cadrul programului în vederea acordării de garanţii pentru achiziţionarea sau construirea unei noi locuinţe în cadrul programului reîntregesc plafonul total al garanţiilor aferent anului eliberării şi se utilizează de către fiecare finanţator pentru acordarea de garanţii beneficiarilor programului. Sumele astfel obţinute se evidenţiază şi se raportează distinct faţă de plafonul anual alocat prin hotărâre a Guvernului”.
În anul 2020, comisionul de analiză care va fi utilizat pentru programul Prima Casă va fi de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
În cadrul Programului este menţionat că pentru locuinţe noi statul poate garanta maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile şi comisioanele, iar pentru celelalte locuinţe, statul va garanta cel mult 40% din valoarea finanţării.
Pentru a accesa programul Prima casă este solicitat un avans minim de 5% din valoarea locuinţei, în timp ce în cazul creditelor ipotecare avansul se situează între 15% şi 25%. Dobânda pentru Prima casă este de 2%, la care se adaugă indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC). În perioada 2015-2017, dobânzile la creditele istandard s-au apropiat de cele aferente împrumuturilor acordate prin programul Prima casă.
Volumul împrumuturilor acordate prin programul Prima casă a ajuns la 45% din stocul creditelor ipotecare de circa 34 mld. de lei şi 31% din fluxul de credite ipotecare noi de 3,8 mld. lei la mijlocul anului 2019, conform datelor BNR.