Coreea de Nord acuză SUA că produce arme biologice în Ucraina

Coreea de Nord a învinuit duminică SUA că fabrică arme biologice în Ucraina, reluând o acuzaţie deja formulată de Rusia şi respinsă de ONU în luna martie, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Washingtonul „a instalat numeroase laboratoare biologice în zeci de ţări şi regiuni, inclusiv în Ucraina, în total dispreț față de tratatele internaţionale”, a afirmat agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, care menționează că anumite elemente au fost „detectate” de Rusia.

Phenianul, aliat al Moscovei, a acuzat de asemenea Washingtonul că este „un sponsor imoral al terorismului biologic care împinge umanitatea spre distrugere” şi că a desfăşurat chiar un „război bacteriologic” în timpul Războiului din Coreea din anii 1950.

Aceste din urmă afirmaţii au mai fost făcute, de mai multe ori, în trecut de Phenian, Beijing şi Moscova, dar Washingtonul a respins acuzaţiile.

Moscova a acuzat Washingtonul în martie că finanţează cercetări pentru dezvoltărea armei biologice în Ucraina.

Washingtonul şi Kievul resping existenţa unor laboratoare menite a produce astfel de arme în Ucraina, dar SUA se tem ca aceste acuzaţii să nu indice, de fapt, o intenţie a Moscovei de a utiliza în curând astfel de arme în Ucraina.

Izumi Nakamitsu, secretar general adjunct al Naţiunilor Unite însărcinat cu dezarmarea, a declarat în martie că ONU „nu are cunoştinţă de niciun program de arme biologice în Ucraina”.

În februarie, Phenianul a transmis că politica american este „cauza profundă a crizei ucrainene”, iar  apoi Coreea de Nord a recunoscut oficial cele două regiuni separatiste pro-ruse autoproclamate în estul Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.