Criza gunoaielor ajunge la final in Floresti! Primaria a renuntat la firma Quatro Eco Salub si a apelat la Strict Prest pentru ridicarea gunoaielor!

Primaria Floresti a decis sa renunte la serviciile firmei Quatro Eco Salub, iar colectarea gunoaielor de pe raza comunei Floresti va fi realizata incepand de astazi de compania SC Strict Prest SRL, este anuntul primarului Horia Sulea, care a reusit sa gaseasca o solutie viabila pentru a rezolva criza deseurilor alaturi de conducerea Consiliului Judetean Cluj.

Contractul cu firma Quatro Eco Salub a fost suspendat pentru 90 de zile, iar primarul Sulea nu a stat mult pe ganduri si a chemat cateva firme la negocieri, insa compania Strict Prest SRL detinuta de Mircea Veres a venit cu cea mai buna oferta. Astfel, 15 utilaje si-a inceput treaba de astazi colectand muntii de gunoaie din comuna.

Tariful nu se va modifica, acesta va ramane de 8 lei / persoana. Preţul pe care îl vor plăti floreştenii este de 310 lei/tonă fără TVA, preţ care include şi taxa specială de 80 lei/tonă instituită de Ministerul Mediului începând cu 1 ianuarie 2017, taxă percepută pentru deşeurile depozitate în rampă.

Soluţia găsită în acest caz de Consiliul Judeţean Cluj şi acceptată de Primăria Floreşti, respectiv de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Gelu Voievod”, cea mai adecvată în situaţia existentă şi conformă legislaţiei în vigoare potrivit experţilor departamentelor juridic şi de achiziţii publice din Consiliul Judeţean a fost aceea a suspendării, pentru o perioadă de maxim 90 de zile, a contractului cu actualul operator de salubritate, SC Eco Quatro Salub SA şi de încredinţare a acestui serviciu public, în urma procedurii de negociere, unei alte societăţi comerciale care deţine capacitatea de a gestiona eficient problema deşeurilor. Fiind vorba despre o decizie temporară impusă de o situaţie excepţională, la finalul acestei perioade colectarea deşeurilor va reveni fie SC Eco Quatro Salub SA, dacă va reuşi să se doteze şi reorganizeze în acest scop, fie unui alt operator economic ce urmează a fi desemnat prin licitaţie.
Soluţia identificată în acest fel a fost deja aprobată atât de către Adunarea Generală a Acţionarilor A.D.I. „Gelu Voievod”, asociaţie din care fac parte primăriile comunelor Floreşti, Gilău, Căpuşu Mare şi Măguri Răcătău, cât şi în plenul consiliului local Floreşti care a luat această decizie cu unanimitate de voturi.

„Mă bucur că am putut contribui la găsirea acestei soluţii, singura care era, de altfel, atât înţeleaptă cât şi pe deplin conformă legislaţiei în vigoare. Ea vine la finalul unei perioade în care împreună cu funcţionarii departamentelor juridic şi de achiziţii din Consiliul Judeţean am analizat în amănunt situaţia contractuală existentă, procedurile legale şi implicaţiile fiecărei posibile soluţii în parte. În plus, nu trebuie uitat faptul că ea a fost impusă de o situaţie cu adevărat excepţională, respectiv de situaţia gravă şi persistentă generată de incapacitatea operatorului de salubritate de a-şi îndeplini obligaţiile asumate”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Reactia primarului Horia Sulea pe Facebook

„Luand in considerare incapacitatea QES si a Consiliului Local de a transa problema, miercuri, la cererea primarului Horia Sulea, AGA ADI Gelu Voievod, cu unanimitate de voturi, a decis suspendarea contractului de delegare gestiune a serviciului de salubritate pe raza UAT Floresti (contract valabil intre ADI si QES), pe o perioada de maximum 90 de zile. Apoi, pana spre ora 23:00 s-a lucrat in Primarie la procedura de achizitie operator nou. A doua zi a avut loc deschiderea ofertelor si negocierea conditiilor si pretului. Vineri dimineata pe Floresti a intrat un desant de curatire, format din 10 masini ale Strict Prest.

Situatiile de criza cer asumarea responsabilitatii si decizii ferme. Vremurile grele cer barbati in pozitii decizionale. Carcoteala la coltul blocului si amenintarea cu procese este oare demna de vreun ales local care a avut un buzunar solutia de mai bine de o luna?

De ce acum? Foarte simplu. Intrucat in 27 ianuarie s-a primit de la QES adresa prin care ne anunta ca, din varii motive, este in imposibilitatea respectarii programului de ridicare. Pentru ca la inceputul acestei luni am cerut, in scris, oficial, catre QES, o fundamentare economico financiara a solicitarii de marire a tarifului. De asemenea, s-a solicitat si luarea de masuri de conformare in vederea normalizarii activitatilor prestate pe raza UAT Floresti. Nici un raspuns ! Am avut o discutie si cu administratorul QES, cerandu-i ferm ca in cateva zile Florestiul sa fie curat. Nu se poate a fost raspunsul. Coroborat cu adresele de la varii institutii, care punctau aspectele unei iminente epidemii, precum si existenta la nivelul UAT de depozite temporare ilegale (ghenele din care se revarsau deseurile, depasindu-se conturul punctelor gospodaresti), am luat deciziile ferme. Mi le asum in totalitate. Florestiul nu e o imensa ghena de gunoi. Situatia devenise una critica.

Tin sa multumesc presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, care ne-a sprijinit concret in aceasta situatie. Multumesc si functionarilor din Consiliul Judetean, care au fost alaturi de noi. Cadrul legislativ al deseurilor, plus al achizitiilor publice inseamna cateva mii de pagini de legislatie. Prin care a trebuit sa facem surfing.

Mai departe….negocierile ne-au dus la un pret extrem de mic per tona, sub cel aprobat ca tarif in ADI Eco Metropolitan, la nivelul judetului. Deci, se poate. Mai departe, plata serviciului se va face de catre floresteni direct la primarie, dupa stabilirea in Consiliul Local a unei taxe in acest sens. Aceasta opinez ca va fi echivalenta sau sub tariful de pana acum.
In cele 90 de zile, QES are posibilitatea de a se redresa. Sau nu. Depinde de managementul societatii”, a declarat primarul Sulea pe pagina sa personala de Facebook.

Firma de salubritate Eco Quatro Salub va deservi in continuare comunele Gilău, Căpuşu Mare şi Măguri Răcătău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.