Criza imigranților, islamismul, creștinismul și problema terorismului din Europa, analizate de diplomatul Teodor Baconschi la Cluj. „Visez la un dialog necontestat între religie și știință” FOTO/VIDEO

Asociația studențească Edictum Dei l-a avut ca invitat special miercuri, 30 martie 2016, pe diplomatul, scriitorul si teologul Teodor Baconschi, fost Ministru al Afacerilor Externe, fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu și fost ambasador al României la Vatican. Acesta a abordat tema „Hristos și civilizația libertății. Drumul de la constrângere la conlucrarea cu Dumnezeu”, dar nu a neglijat problema terorismului din Europa, islamism și criza imigranților. Acesta a raspuns si la intrebarile venite din public.

teodor baconschi

Conferința a avut loc în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, în fața unei asistențe de câteva sute de persoane, marea majoritate tineri.

„Suntem înconjurați de comunicare, există o inflație comunicațională, o vibrație permanentă dinspre media și suntem compleșiți de o masă de informații care pune la grea încercare discernământul nostru tipic. Avem întotdeauna nevoie să extragem lucrurile care ni se par importante și ne privesc intim, care ne pot modela percepția asupra lumii”, și-a început prelegerea diplomatul.

„Sunt un apărător modest, dar obstinat al civilizației creștine și consider că e o mare onoare să faci parte din această civilizație”, a declarat acesta.

Despre libertate

Despre pericolul terorismului în Europa

„Ceea ce contează în primă instanță este ca responsabilii politici, și anume miniștri interni și ai justiției, să vină cu toate măsurile de securitate pentru că instrumente juridice legale avem. Va trebui ca opinia publică, păstrând decența, să preseze sistematic guvernele pentru a veni cu soluții, nu cu momente de reculegere și lacrimi. E nevoie de mai mult decât atât, e o forță de reacție, de prevenire, de tratarea cauzelor direct de la sursă. Și de o coordonare reală când e vorba de legitimă apărare pentru în momentul acesta suntem în război”, a susținut Baconschi.

baconschi la cluj-w800-h600

„Este esențial pentru a revitaliza educația creștină a europenilor să practicăm un creștinism urban, post-modern, high-tech, cu toate oportunitățile pe care ți le dă modernitatea. Nu mai putem trăi un creștinism de catacombă, un creștinism autist, închis, care nu comunică si care demonizează modernitatea. Eu visez la un reviriment ideologic și la un dialog necontestat între religie și știință”, a mai declarat teologul Teodor Baconschi.

Teodor Baconschi a oferit autografe la finalul prelegerii de două ore.

Edictum Dei a mai organizat până acum trei conferințe, care i-a avut ca invitați pe Adrian Papahagi, Andrei Pleșu și Horia-Roman Patapievici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.