Crocopoveștile unor scriitori de nouă ani

La finalul anului școlar 2013-2014, elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială „Elf” au devenit „autorii” unei cărți de povești intitulate „CROCOPOVEȘTI”. Cartea este rezultatul unui program de scriere creativă, derulat de doamna profesoară Marinela Scripcariu pe parcursul întregului an școlar, cu scopul de a forma gustul copiilor pentru scris.

În opinia doamnei profesoare Marinela Scripcariu, formator național în programul „Lectura și scrierea pentru dezvoltarea gândirii critice”, gustul pentru scris nu vine de la sine, ci se formează printr-o muncă asiduă, caracterizată prin răbdare, perseverență și continuitate. Dacă vrem să trezim interesul copilului pentru scris, trebuie să-i oferim acestuia modele care să-i arate cum se scrie, trebuie să-l învățăm cum să-și îmbogățească scrisul și, nu în ultimul rând, cum să scrie corect. În cadrul orelor de limba română e bine să includem ateliere de scriere creativă, în cadrul cărora elevii să exerseze de mici scrisul de plăcere. Temele date în cadrul unor astfel de ateliere trebuie să corespundă cerinţelor copilului de azi şi nu închipuirilor noastre de ieri.

scoala elf cropovesti marinela scripcariu

Tema POVEȘTILE CROCODILULUI i-a trimis pe copii spre științe: au căutat informații despre crocodili, au urmărit documentare interesante, apoi au revenit la literatură și au citit povești consacrate despre crocodili: „Părerea mea și a crocodilului Crocodile”, de Roald Dahl.

În ultima săptămână de școală, micii scriitori au organizat o lansare de carte în sala de clasă, iar la eveniment au luat parte autorii, părinții acestora și, în calitate de invitați speciali, elevii claselor pregătitoare. În cadrul lansării de carte, discuțiile au pornit de la însuși titlul evenimentului: „Ce este o lansare de carte?”, cei mici au răspuns, printre altele: „Lansarea de carte este o lansare în sus! Sau poate… o lansare cu balonul?”. După ce s-au lămurit că nu vor lega cărțile de o nacelă pentru a le lansa, autorii de nouă ani și-au prezentat poveștile cu crocodili, citindu-le în fața oaspeților prezenți, după care au răspuns la întrebările formulate de invitați.

Personajele din Crocopoveștile copiilor sunt crocodili scriitori, crocodili care dau concerte rock, intră în încurcături, își pierd solzii, cultivă crocopomi sau sunt crocodili visători… visează că sunt Croco-Romeo și Croco-Julieta și caută un antidot să scape de asemenea vise.

Iată câteva secvențe din poveștile scrise de copiii clasei a II-a:

„Crocodilul Crochi, un pui de crocodil, nu știa ce e o pisică. Părinții lui l-au dus pe Planeta Pisicuțelor, ca să învețe ce e o pisică. S-a dus la monumentul Pisicone, la Zidul Pisichinezesc și la un restaurant de pisici. Dar Crochi tot nu știa ce e o pisică… până când s-a întâlnit cu… pisica Biscuit.”

Crocodilul scriitor care și-a pierdut ideile: „A mers pe uscat și a întâlnit o albină care îi arătă drumul spre o librărie Bookstory. Când a intrat, toată lumea s-a speriat. Crocodilul a mâncat cărțile. Crocodilul a găsit un text scris de mine, l-a înfulecat și și-a recuperat ideile. De atunci, el scrie povești și librăria se numește CROCODILE-STORY.”

Modul inedit de finalizare a proiectului de scriere creativă derulat pe parcursul unui an școlar a fost foarte apreciat de copii, care sunt acum pasionați de arta scrisului și nu se vor simți nicidecum descurajați când în manualele de limba română vor da peste cerințe care încep cu „Scrieți o compunere cu tema…”.

Şcoala Gimnazială Elf este o şcoală particulară acreditată pentru ciclul preşcolar, primar şi gimnazial, care oferă elevilor o educaţie completă, într-un mediu cald şi prietenos, unde fiecare copil să îşi poată dezvolta personalitatea global, în funcţie de aptitudinile şi talentele individuale.

One thought on “Crocopoveștile unor scriitori de nouă ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.