De la regizorul „Două Lozuri”, Paul Negoescu, filmul „Oameni de treabă”, ajunge la Cinema City Cluj. Proiecție specială, în prezența echipei filmului

Oameni de treabă, în regia lui Paul Negoescu, comedie neagră despre intenții bune și decizii proaste, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc, ajunge la Cluj, unde va avea loc o proiecție specială pe 24 noiembrie, ora 18.30, la Cinema City Iulius Mall, în prezența actorului Iulian Postelnicu, regizorului Paul Negoescu, directorul de imagine Ana Drăghici și editorului Eugen Kelemen. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu echipa filmului prezentă la proiecție. 

Cu o poveste plasată în nordul României și filmat în cursul anului trecut în județul Botoșani, 

Oameni de treabă este al patrulea lungmetraj regizat de Paul Negoescu (O lună în Thailanda, Două lozuri, Povestea unui pierde-vară). Oameni de treabă combină  elemente de comedie neagră și thriller pentru a spune povestea lui Ilie (Iulian Postelnicu), un șef de poliție aflat la mijlocul vieții și singur, într-un sat în care doar cei cu influență fac legea. Visul lui este acela de a duce o viață liniștită, despre care crede că ar putea începe dacă și-ar cumpăra o livadă, poate chiar și o casă. Dar în sat se întâmplă lucruri dubioase și, în urma unor evenimente violente, Ilie decide, în sfârșit, să se implice.

Din punct de vedere profesional, a fost o experiență inedită să regizez un scenariu care nu a fost scris de mine, într-un univers neobișnuit pentru mine – povestea petrecându-se la țară, în nordul Moldovei, în timp ce eu sunt născut și crescut în București, fără să fi avut până acum vreo relație cu viața la țară, cu atât mai puțin cu Moldova”, mărturisește regizorul Paul Negoescu

Am făcut un casting care a durat mai mult de un an, întrerupt şi din pricina pandemiei. Am căutat actori care să vorbească cu accent moldovenesc aşa c-am început căutarea cu actori din zonă – Botoşani, Iaşi, Suceava. Apoi am lărgit aria de căutare, inclusiv printre actori din Republica Moldova, chiar dacă accentul lor e diferit, apoi am căutat printre actorii din Bucureşti care sunt de origine din Moldova sau au rude în Moldova. Aşa am aflat că Iulian este născut şi crescut în Moldova, ceea ce m-a încântat, pentru că-l admiram deja de ceva timp”, completează acesta.

Oana Tudor și Radu Romaniuc, cei doi scenariști ai filmului, ne povestesc:

„Noi am vrut să fie o poveste în zona unde a copilărit Radu pentru că acolo oamenii au genul ăsta de a reacționa prin lipsă de reacție și pentru că există îmbinarea asta de natură frumoasă și forme blânde de relief și o cruzime inocentă.” –  Oana Tudor.

Ilie trăiește în același univers cu noi. Adică, e departe Botoșaniul, dar nu chiar atât de departe. Dorințele lui nu sunt tocmai îndepărtate de noi toți și eșecul de a le îndeplini provoacă aceeași teamă de ratare și inadecvarea societală aferentă.” – Radu Romaniuc.

Actorul Iulian Postelnicu, care pentru interpretarea sa din Oameni de treabă are deja în palmares două premii – la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus (Germania) și Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur (Belgia), vorbește despre provocarea lui: „Accentul a fost una dintre mize pentru mine, să îmi recapăt accentul cu care am venit în București și apoi să îl duc pe ăsta cu care am venit mai în zona de nord. Și aici am tot încercat chestii, m-am uitat la tot felul de filmulețe pe YouTube și cred până la urmă mi-a ieșit, am „păcălit” niște oameni, pentru că mi-a spus cineva din Botoșani, care a văzut filmul, că mi-a ieșit bine accentul. M-am simțit foarte bine pentru chestia asta.”

Mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/events/1131219247505629  

Distribuit de Bold Film Studio, filmul va putea fi urmărit în cinematografele din: București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Bistrița, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Dorohoi, Iași, Focșani, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Sibiu, Suceava, Timișoara, Vaslui.

Alături de Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc îi veți regăsi în distribuție pe actorii Oana Tudor, Daniel Busuioc, Anne Marie Chertic, Radu Ghilaș, Cezar Amitroaei, Lenuș Teodora Moraru, Alexandra Vicol, Ioan Crețescu, Petruț Butuman, Marius Rusu, Bogdan Horga, Gheorghe Frunză, Irina Mititelu, Andrei Stehan, Vitalie Bichir, Cătălin Mîndru și Delia Lupașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.