#decitit – Nutriționistul clujean Patricia Rusu te învață cum să vezi viața mai dulce fără zahăr!

Cu ocazia conferinței The Woman ce va avea loc în 28 martie 2019, la Wonderland Resort, în cadrul căreia liderii schimbării își dau întâlnire deasupra Clujului, nutriționistul clujean și realizatoarea emisiunii „Gustul Sănătății” de pe Look Medica, Patricia Rusu, oferă o serie de sfaturi despre cum putem să reducem consumul de zahăr pentru a avea o calitate mai bună a vieții.

Suntem campionii Europei la consumul de zahăr. Pe etichetele alimentelor zahărul apare sub 50 de denumiri, unde mai pui că-l consumăm în formă brută în cafea sau deserturi. Consumul iresponsabil de zahăr (adicția neconștientizată) are implicații de ordin mental, fizic și la nivelul sănătății. Află mai multe din textul Patriciei de mai jos.

Tiramisu. Îți închipui deja cum iei o linguriță din borcănelul cu fericire, cum se întretaie aromele pișcotului dulce, dulce îmbibat de aroma cafelei, al straturilor de brânză cremoasă și aromatizată… Yami! Însă conține 30 de grame de zahăr.

Cafeaua savuroasă îți dă energie și te răsfăță zi de zi. O linguriță, 8 grame de zahăr pentru a întregi experiența și gustul potrivit.

Două felii de pâine lângă preparatele servite la mese, 16 grame de zahăr. Pentru că aproape toate produsele din comerț conțin zahăr, sub o denumire sau alta, într-o cantitate mai mică sau mai mare, mai adăugăm minim 16 grame de zahăr.

Toate în aceeași zi, toate în corpul tău.

Pentru a arde toate aceste surplusuri calorice și să #FaciEchipaCuCorpulTau, ar însemna, pe scurt, 171 minute de cardio, 65 minute de cycling și 122 minute de alergare alertă. Toate în aceiași zi, zi după zi, săptămâna după săptămână. Aceste eforturi doar pentru a arde caloriile, nu și pentru a readuce organele implicate în starea de echilibru metabolic-alcalină pe care toți ne-o dorim.

Efectele zahărului asupra sănătății

Nutriționist fiind, îți pot spune că #AdictiaNeconștientizată și #ConsumulIresponsabil de zahăr au implicări deopotrivă fizice și mentale în calitatea vieții tale. Cu fiecare lingură de zahăr, nivelul de insulină din sânge creşte și determină pancreasul să secrete o cantitate mare de insulină până când celulele încetează să mai răspundă la semnalele acesteia. Apare aşa-numita stare de pre-diabet, în care organismul este forţat să sintetizeze mai multă insulină, aici intervenind și secreția de dopamină ce creează acea nevoie de dulce permanentă.

Insulina este un hormon anabolic responsabil de acumularea şi depozitarea grăsimii, precum şi de creşterea în greutate. Rezistenţa la insulină poate provoca obezitate, diabet, probleme cardiace, activarea reacţiilor inflamatorii, cancer, reducerea speranţei de viaţă și multe altele.

În 2018 studii publicate în paralel în mai multe reviste de prestigiu de specialitate de pe glob, precum The Lancet, Journal of American Medicine și The British Medical Journal, arată că o dietă ce cuprinde o cantitate mare de zahăr poate crește riscul de deces chiar și pentru persoanele care nu sunt supraponderale.

Cifrele sunt alarmante în privința acestor afecțiuni în țara noastră. Românii se află printre campionii Europei în ceea ce privesc bolile precum diabetul, obezitatea și bolile de inimă. Avem cea mai mare rată de mortalitate cauzată de cancerul nedepistat la timp, iar în cele mai multe cazuri, boala este provocată de obiceiurile nesănătoase. Acestea depășesc uneori dublul maximului admis de Organizația Mondială a Sănătății, consumând până la 40 lingurițe, adică 160 grame de zahăr sintetizat ingerat, PE ZI, cu o medie de 30 de kilograme de zahăr pe an.

Fii preventiv!

Consecinţele sunt dezastruoase. Diabetul zaharat este o boală tot mai frecventă în rândul oamenilor. Obezitatea şi supraponderea afectează din ce în ce mai mulţi români, inclusiv copiii. Studiile ne avertizează că, dacă o ținem tot așa, în următorul deceniu un om din patru va avea diabet și unul din cinci va fi supraponderal. Gândește-te, iar în acest context #FaEchipaCuCorpulTau și scade șansele ca tu sau cineva apropiat ție să devină unul dintre aceștia.

Nutriționist Patricia Rusu – Președintele Asociației „Healthy-You” România

Alătură-te campaniei Viață dulce fără zahăr! inițiate de Patricia Rusu, împreună cu echipa The Woman, și acceptă provocările noastre ce vor urma în perioada următoare! Vei reuși să devii cel mai important lider, LIDERUL CORPULUI TĂU și al SĂNĂTĂȚII TALE, și mai apoi al propriei familii, al job-ului, companiei și comunității tale. #FaEchipaCuTineInsati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.