Dirijorul britanic Alexander Walker revine pe scena clujeană într-un concert al Filarmonicii de Stat „Transilvania”

afis 26 februarieFilarmonica de Stat „Transilvania” invită publicul meloman clujean vineri, 26 februarie, la concertul simfonic dirijat de britanicul Alexander Walker, care revine la pupitrul orchestrei clujene după opt ani.

Pe scena Colegiului Academic va urca şi solista Ioana Goicea, pentru a interpreta Concertul pentru vioară nr. 1, de Paganini. Tânăra violonistă va cânta la vioara Giambattista Guadagnini din 1761, creaţia unuia dintre cei mai apreciaţi lutieri, italianul Giovanni Battista Guadagnini.

Celelalte lucrări ale serii sunt Uvertura Carnavalului roman, de Berlioz şi Simfonia Manfred, de Ceaikovski.

 Cariera dirijorului Alexander Walker i-a prilejuit acestuia colaborarea cu orchestre pe întreg mapamondul. Recent a avut primul concert la pupitrul English Chamber Orchestra în Cadogan Hall din Londra. În Marea Britanie, Alexander a dirijat The City of London Sinfonia, BBC Philharmonic (într-un concert care a fost difuzat la postul de radio BBC Radio 3), cu New Queens Hall Orchestra şi cu Russian Orchestra of London. De asemenea a colaborat cu Royal Philharmonic Orchestra în concerte şi înregistrări, ca recentul eveniment dedicat aniversării compozitorului Edward Elgar, care a avut loc la Malvern.

Înregistrările cu lucări pentru orchestră şi pentru vioară şi orchestră ale compozitorului Ignatz Waghalter, la casa de discuri Naxos, au fost aclamate de critica de specialitate, la fel ca cele două compact discuri cu simfoniile lui Havergal Brian, cu Orchestra Simfonică „New Russia”. Pe plan internaţional Alexander Walker colaborează frecvent cu Orchestra Simfonică de Stat a Rusiei (Sala Ceaikovski şi Centrul Internaţional de Arte Interpretative din Moscova), cu Prague Philharmonia, Filarmonica din Belgrad, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Orchestra Simfonică din Miskolc, Orchestra Simfonică de Stat din Wrocław, Orchestra Simfonică „New Russia” (director Yuri Bashmet), şi Filarmonica Rusă. Printre cele mai semnificative concerte ale ultimelor stagiuni se numără War Requiem de Benjamin Britten cu ocazia a 70 de ani de la invazia Poloniei, concert care a avut loc la Lublin, precum şi premiera turcă a operei The Turn of the Screw cu Opera de Stat din Istanbul. În 2011 a dirijat premiera mondială a operei Prophet and Loss a lui Julian Grant, în cadrul Festivalului Internaţional din Oundle, Anglia.

Alexander Walker a studiat cu Ilya Musin la Conservatorul din Sankt Petersburg, ulterior lucrând cu numeroase orchestre din fosta Uniune Sovietică, multe dintre ele fiind transmise la radio şi televiziune. A fost dirijor invitat principal la Orchestra Simfonică de Stat din Voronej (1999‑2004). Este invitat al Orchestrelor din Mikkeli şi Lappeenranta (Finlanda), al Ansamblului din Esbjberg şi al Orchestrei Simfonice din Vestyjsk (Danemarca), precum şi al altor ansambluri din Polonia, Turcia şi România.

Dirijorul este implicat în proiecte cu Royal Opera House, Covent Garden, şi a efectuat turnee cu Royal Ballet la Teatrele Bolshoi şi Mariinksy din Rusia, în Statele Unite ale Americii (inclusiv la Metropolitan Opera şi Kennedy Center), în Singapore, Coreea de Sud, Japonia şi Turcia. A dirijat spectacole cu Spărgătorul de nuci, Giselle, Manon, Romeo şi Julieta şi Lacul lebedelor. La Opera Naţională Finlandeză a dirijat noua producţie a Lacului lebedelor semnată de Kenneth Greve; cu Scottish Ballet a dirijat Cenuşăreasa, cu Northern Ballet Theatre Romeo şi Julieta, iar în această stagiune a dirijat Spărgătorul de nuci la Opera Naţională Norvegiană din Oslo.

Repertoriul de operă al lui Alexander include principalele lucrări de gen compuse de Mozart, Verdi, Ceaikovski şi Puccini, precum şi titluri ca Tobias and the Angel (Jonathan Dove), Carmen, Rusalka, Tristan şi Isolda, Verbum Nobile (Stanisław Moniuszko), O viaţă pentru ţar (Glinka), Ariadne auf Naxos, Gli Equivoci nel Sembiante (Alessandro Scarlatti), Le postillon de Lonjumeau (Adolphe Adam), Moscow, Cheryomushki (Şostakovici). Printre teatrele cu care a lucrat se numără Opera North, Grange Park Opera, English Touring Opera, Oundle International Festival, Bampton Classical Opera, Chelsea Opera Group, European Chamber Opera, Opera de Baugé, London City Opera şi Opera Naţională din Odessa.

Recent, Alexander Walker a fost cooptat în corpul profesoral al Catedrei de Dirijat al Academiei Regale de Muzică din Londra.

În septembrie 2013, cunoscuta revistă The Strad titra: „Violonista română Ioana Cristina Goicea câştigă Concursul Brahms din Pörtschach, Austria”. Acestuia i s-a adaugat premiul special al publicului precum, şi invitaţia de a interpreta Concertul pentru vioară de Johannes Brahms la Tokyo, sub bagheta dirijorului Yuki Miyagi şi a Orchestrei „Kunitachi Symphoniker”.

Ioana Cristina este, de asemenea, câştigatoarea concursurilor internaţionale Andrea Postacchini (2012), Kloster Schöntal (2011), Jaroslav Kocian (2008). În egală măsură, a fost laureată a prestigioaselor competiţii Fritz Kreisler (2014), Michael Hill (2013), Valsesia Musica (2013) şi Ion Voicu (2009).

Ioana Cristina Goicea s-a născut în Bucureşti, în 1992, într-o familie de muzicieni. Mama sa, Cristina Anghelescu, violonistă de renume internaţional şi câştigătoarea Concursului Sibelius în 1991, cât şi bunicul său, pedagog şi membru al Operei Naţionale Bucureşti, i-au îndrumat paşii de la vârsta de 4 ani. A studiat şi cu profesoara Mariana Sîrbu, cu Ştefan Gheorghiu, cu Petru Munteanu, iar în prezent urmează cursurile de masterat ale renumitei Universităţi de Muzică din Hanovra, la clasa prof. Krzysztof Wegrzyn.

Violonista Ioana Cristina Goicea a concertat ca solistă cu numeroase orchestre, ca Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret, Lüneburger Bachorchester, Norddeutsche Philarmonie, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Ansamblul „Concertino”, Euro Symphony SFK, Filarmonica de Stat Chişinău şi cu orchestre simfonice din România.

A colaborat cu dirijorii Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Ilarion Ionescu-Galaţi, Christian Badea, Peter Feranec, Tiberiu Soare, Ovidiu Bălan, Alexandru Lăscae, Theo Wolters, Jánko Zsolt, Mihnea Ignat, Mihail Agafiţa, Tiberiu Oprea, Christfried Göckeritz, Aldo Sissilli.

Tânăra violonistă a susţinut numeroase recitaluri şi concerte la Ateneul Român. Alte săli de prestigiu pe ale căror scene a cântat includ Wiener Konzerthaus, St. Martin-in-the-Fields Londra, Marea Sala a Academiei de Muzică din Riga, Hamburger Rathaus‑Kaisersaal, Kanematsu Auditorium din Tokyo. A participat la festivalurile „Mecklemburg-Vorpommern” (Germania), „Lüneburger Bachwoche” (Germania), „George Enescu” (Bucureşti), „Musica in Collina di Lapedona” (Italia), „Concerti ai Gianicolo” (Roma), „Pontino di Latina” (Italia).

Vineri, 26 februarie, ora 19, Abonament 17
Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Concert Simfonic

Alexander Walker dirijor
Ioana Goicea vioară

Hector Berlioz – Uvertura Carnavalul roman, op. 9
Niccolò Paganini – Concertul pentru vioară nr. 1, op. 6
Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia Manfred în si minor, op. 58

Biletele la concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania” se pot achiziţiona online, de pe biletmaster.ro.

Tichetele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.