DNA a început urmărirea penală pe numele premierului Victor Ponta și i-a pus sechestru pe avere!

Premierul Victor Ponta este urmărit penal în dosarul Turceni-Rovinari, în care mai este cercetat şi senatorul Dan Şova. Liderul guvernului este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălare de bani.

victor pontaPotrivit ordonanţei întocmite de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la complexele energetice Turceni și Rovinari a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Dan Șova și a persoanelor din sfera sa relațională.

„La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA <<Șova și Asociații>>, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat <>. În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat că la data de 30 august 2007, între SCA <<Șova și Asociații>> reprezentată de Dan Șova şi Cabinetul Individual de Avocat <> reprezentat de Victor Ponta s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară”, arată procurorii DNA.

Aceştia precizează că prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro pe lună onorariul avocatului Victor Ponta. Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.

„Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Victor Ponta a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.440 de lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA <<Șova și Asociații>> care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Dan Șova a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați”, se mai arată în ordonanţă.

Procurorii susţin că, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-a înțeles cu Dan Șova ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de actualul premier, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.

„Întrucât specializarea juridică lui Victor Ponta este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați. Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.  Cele 16 înscrisuri falsificate de Victor Ponta au fost tehnoredactate prin metoda <<copy paste>> după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA <<Șova și Asociații>>, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Victor Ponta. În realitate, Victor Ponta nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte”, se subliniază în ordonanţă.

Tot procurorii spun că o parte din banii pe care i-a obţinut de la SCA „Şova şi Asociaţii” au fost folosiţi de Victor Ponta pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.

„În perioada 11.11.2008 – iunie 2009, Victor Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul de 37.027,41 de lei, ratele de leasing, de aproximativ 6.000 de lei pe lună, și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641 de lei. În luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați. Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA <<Șova și Asociații>>, la solicitarea expresă a lui Victor Ponta”, arată procurorii DNA.

În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Ponta Victor-Viorel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.