„O mare” înfrângere a Israelului, anunțată de liderii Iranului

Acordul asupra programului nuclear încheiat de Iran cu comunitatea internațională constituie o mare înfrângere pentru Israel, principalul rival al Teheranului, a declarat ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, într-un discurs rostit marți în parlament, transmite DPA, citată de Agerpres.

iran nuclear program

Niciodată înainte nu a fost regimul sionist atât de izolat, chiar și printre propriii aliați’, a declarat șeful diplomației iraniene, care a condus delegația de negociatori a Teheranului.

Acesta este motivul pentru care prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu este atât de furios, ‘strigă peste tot’ și încearcă să blocheze acordul cu orice preț, a adăugat Mohammad Zarif.

‘Prin acest acord, propaganda anti-Iran veche de decenii a regimului sionist a fost în cele din urmă neutralizată’, a adăugat Zarif.

Iranul și marile puteri din Grupul ‘5 + 1’ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania) au încheiat marți, la Viena, după aproape doi ani de negocieri, un acord menit să pună capăt tensiunilor generate de programul nuclear iranian.

Potrivit acordului, sancțiunile impuse Teheranului de SUA, Uniunea Europeană și ONU vor fi ridicate progresiv, dar reversibil, în schimbul angajamentului Iranului de reducere a programului său nuclear, suspectat de Occident că viza producerea bombei atomice.

Luni, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluție care sprijină acordul din domeniul nuclear semnat de Iran și marile puteri și pregătește ridicarea sancțiunilor internaționale. Cu condiția ca Iranul să respecte acordul pe deplin, cele șapte rezoluții pe care ONU le-a adoptat din 2006 ‘vor fi abrogate’, stipulează textul, citat de AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.