Documentarul „1989”, despre „căderea Cortinei de Fier”, va fi proiectat joi, 10 septembrie, la Casa TIFF

Echipa nominalizată la Oscar pentru „Burma VJ” prezintă lungmetrajul „1989”, o dramă politică despre căderea Cortinei de Fier. Filmul va fi proiectat joi, 10 septembrie, la Casa TIFF.

Intrarea este liber și va avea loc în Sala Mare a Casei TIFF.

Despre „1989”

Un tânăr tehnocrat necunoscut, Miklós Neméth, este pus în funcţia de prim ministru al Ungariei. El trebuie să salveze economia aflată într-o stare deplorabilă. De aceea, decide să taie din bugetul de stat cheltuielile pentru aparatul de control al graniţelor, pe cât de masiv, pe atât de costisitor.

În curând va afla că decizia îl pune în faţa unor adversari puternici şi a comuniştilor de modă veche. În acelaşi timp, un cuplu de tineri din Germania de Est, încurajat de zvonurile conform cărora graniţa Ungariei cu Austria va fi deschisă câteva zile pentru desfăşurarea unui picnic pan-european, la fel ca mii de locuitori ai Germaniei de Est, decid să încerce să scape.

Cei doi sunt însă prinşi în jocurile politice pentru putere ce se desfăşoară în spatele uşilor închise din Blocul Estic. Tânărul este împuşcat la graniţă.

La proiectie va participa regizoarea Erzsébet Rácz. Rácz s-a născut în Ungaria în 1971 și a crescut în spatele Cortinei de Fier. După ce a studiat germană și literatură în Budapesta, a absolvit scenaristică în Berlin în 2001 și și-a început cariera cinematografică. A scris și regizat mai multe scurtmetraje. Für Elise (2011) și Heimat (2012) sunt primele documentare de lungmetraj pe care le-a scris, iar 1989 este primul pe care l-a și regizat.

1989 documentar casa tiff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.