Doina Cornea a primit titlul de cetatean de onoare al judetului Cluj

Disidenta anticomunistă Doina Cornea a primit joi, de ziua ei de nastere, titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Cluj din partea presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu.

horea uioreanu ii inmaneaza titlul de cetatean de onoare al judetului doinei cornea
Foto: pagina de facebook Horea Uioreanu

Doina Cornea a primit un buchet de flori, urări de la „La mulţi ani” şi însemnul distinctiv al titlului de Cetăţean de onoare al judeţului împreună cu o diplomă care recunoaşte „contribuţia doamnei Doina Cornea la eliberarea României de sub pecetea dureroasă a comunismului, opoziţia cu ecou internaţional exercitată faţă de regimul totalitar, precum şi bogata activitate publicistică prin care domnia sa a militat pentru libertatea personală şi a inspirat tinerii să ia atitudine în faţa represiunii şi a cenzurii”.

„Pentru mine e o mare bucurie că lumea îşi aduce aminte de mine”, a fost mesajul Doinei Cornea. Ea a ţinut neapărat să ciocnească un pahar de vin cu preşedintele Consiliului Judeţean.

Doina Cornea s-a născut la Braşov, în data de 30 mai 1929. A fost asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin intermediul postului de radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi şi amenințări. Urmărirea ei politică a fost coordonată de colonelul de Securitate Alexandru Pereș. Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru 5 săptămâni, la sfarşitul anului 1987.

În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate. Din acel an fost urmărită permanent de securitate până la 21 decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.