DokStation pop-up event la Cluj: concert Michael Gira & Norman Westberg și proiecție Swans: Where Does A Body End?

DokStation Music Documentary Film Festival vine la Cluj! Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20.30, la Cinema Arta din Cluj-Napoca, DokStation prezintă un concert extraordinar cu membrii Swans, Michael Gira & Norman Westberg, în varianta solo. Concertul va fi precedat de proiecția documentarului Swans: Where Does A Body End? (regia: Marco Porsia, 2019), vineri, 25 octombrie, de la ora 20.30. 

Biletele s-au pus în vânzare prin Eventbook.ro.

Muzician, multi-instrumentist, compozitor și scriitor, Michael Gira este cunoscut drept geniul creator al formației Swans și fondator al label-ului Young God Records. Aflat în prezent într-un turneu solo în Europa de Est, alături de prietenul și colaboratorul său, Norman Westberg (membru Swans), Gira va interpreta la chitară fragmente din repertoriul Swans, printre care și piese noi de pe mult-așteptatul disc Leaving Meaning – al cincisprezecelea album de studio al trupei, ce va fi lansat pe 25 octombrie. 

„Sunt mereu impresionat să aflu că muzica mea a avut un efect salutar asupra cuiva, imediat după un concert sau de-a lungul anilor. Muzica are același efect și asupra mea – este unul din motivele pentru care sunt muzician. Să stau singur pe scenă, înarmat doar cu o bucată de lemn, câteva corzi și vocea mea, este o provocare pe care singur mi-am propus-o acum câțiva ani, în încercarea de a recrea muzica Swans cu cele mai simple mijloace. Cânt la chitară în felul meu, n-am luat niciodată lecții și nu mă interesează stilul convențional. E ca și cum aș lovi două pietre una de alta, creând un context pentru vocea și versurile mele. La fel ca în piesele Swans, când toate elementele se combină în ceva mai presus de muzică, transportându-ne în altă parte – un loc unde sper să ne întâlnim”Michael Gira (Swans)

Portret intim al unei trupe cult, documentarul Swans: Where Does A Body End? (regia: Marco Porsia, 2019) urmărește evoluția formației de la începuturile sale, în cel mai autentic stil post-punk agresiv, pe scena muzicală newyorkeză de la debutul anilor ’80, același mediu din care au apărut Sonic Youth, dar și Madonna

După o încercare nereușită de a pătrunde în sfera mainstream, în epoca de glorie indie-rock din anii ’90, după mai multe despărțiri și haos atât pe scenă cât și în afara ei, Swans sunt, în prezent, una din cele mai realizate și ambițioase formații, concertele lor fiind considerate adevărate ritualuri extatice.

Definită ca o alăturare de performeri unici, Swans a avut, încă de la înființarea sa, în 1982, un membru constant: artistul și compozitorul Michael Gira. Beneficiind de acces exclusiv și nelimitat la sute de ore de filmări, înregistrări și fotografii din arhivele lui Gira și Swans, acest documentar conduce privitorul de-a lungul drumului pe care trupa și l-a croit cu de la sine putere, pentru a reuși.

Astfel, filmul, în care își fac apariția și Amanda Palmer, Thurston Moore, Blixa Bargeld sau Devendra Banhart, poate fi considerat o istorie muzicală, capsulă a timpului, jurnal de turneu sau concert film, fiind, mai întâi de toate, o poveste întinsă pe mai multe decade despre o viață, adesea dificilă, dedicată artei, căci, așa cum spune însuși Gira: „Ce altceva aș putea face?”.

Biletele pentru concertul Michael Gira & Norman Westberg de la Cinema Arta (Strada Universității, nr. 3) din Cluj-Napoca sunt în valoare de 40 de lei, iar biletele la proiecția documentarului Swans: Where Does A Body End? sunt în valoare de 15 lei. Biletele pot fi achiziționate online, pe Eventbook.ro (https://eventbook.ro/hall/cinema-arta-cluj-napoca) și din rețeaua partenerilor Eventbook (http://eventbook.ro/partners).

DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din România, este conceput să atragă comunități largi, combinând două dintre cele mai populare arte – filmul și muzica – , prin proiecții de filme documentare muzicale și concerte live, în clădiri cu istorie și tradiție, dar și în spații neconvenționale.A patra ediție DokStation Music Documentary Film Festival a avut loc în perioada 12-15 septembrie 2019, la București, și a fost organizată de Wearebasca și Asociația DokStation.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.