Emil Boc discută problema rromilor cu ministrul de Interne francez la Câmpia Turzii!

Ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, se află astăzi la Cluj-Napoca. Acesta a avut o întrevedere cu primarul municipiului, Emil Boc, la care a participat şi E.S. Philippe Gustin, ambasadorul francez în România şi Bernard Cazeneuve, ministrul delegat pentru afaceri europene.

Motivul vizitei ministrului de Interne al Franţei este reprezentat de un proiect francez realizat în colaborare cu o şcoală din Câmpia Turzii. O altă problemă pe ordinea de zi este şi situaţia rromilor în România şi integrarea imigranţilor de etnie rromă expulzaţi din Franţa.

În această dimineaţă, Emil Boc a întâmpinat delegaţia franceză pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca. Acesta i-a asigurat pe francezi că la nivelul judeţului Cluj sunt respectate toate normele impuse de memorandumul semnat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), oferindu-se, în permanenţă un cadru optim de cooperare şi facilitându-se incluziunea socială a rromilor în încercarea  de a-i integra eficient în comunitate.

„Relaţia specială care există între Primăria municipiului Cluj-Napoca, Institutul Francez şi consulatul onorific francez din Cluj-Napoca garantează deschiderea pe care municipiul o are în tot ceea ce priveşte romii, cetăţeni europeni cu drepturi depline. Consider că secretul în ceea ce priveşte integrarea comunităţii rome porneşte de la nivel local deoarece aici putem aduce în aceeaşi echipă toţi factorii care se pot implica eficient şi pot aduce soluţii pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă la ora actuală această comunitate”, a declarat Emil Boc.

Manuel Valls nu a pierdut ocazia de a sublinia faptul că integrarea rromilor trebuie făcută în primul şi în primul rând în România.

„Problema romilor este o problemă complexă care nu poate fi rezolvată în câteva luni. Această problemă este cunoscută de mai multe decenii. Franţa are o politică de evacuare a taberelor ilegale, îi conduc la frontieră, luptă împotriva crimei organizate şi în acelaşi timp face eforturi de integrare în Franţa, dar ei sunt conştienţi de faptul că eforturile trebuie făcute aici.”, a afirmat ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls.

Pe de altă parte, Bernard Cazeneuve, a adăugat că pentru a se putea realiza în mod eficient integrarea rromilor în comunitate este necesar ca şi Guvernul României să contribuie, alături şi în egală măsură, la aceasta.

„Integrarea romilor vizează mobilizarea tuturor actorilor implicaţi, care prin politica descentralizată pot colabora cu autorităţile române. Guvernul român se implică şi îşi asumă nişte responsabilităţi.”, a declarat Bernard Cazeneuve.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.