Emil Boc regretă mandatul de prim-ministru: „Categoric, politic m-a costat foarte mult”

Prezent într-o emisiune la un post de radio local, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a susținut că mandatul de prim-ministru l-a costat foarte mult politic.

Emil Boc este în continuare nemulțumit că orașului Cluj-Napoca primește prea puțini bani de la Guvernul României, deși anul acesta intră în bugetul local cu 7 milioane de euro mai mult din cotele din impozitul pe venit.

„Necazul e că cu o mână ni se dă și cu două ni se ia! Degeaba ai un pic mai mulți bani dacă primești sarcini pe care nu le-ai avut până acum. 10 milioane de euro trebuie să suportăm din bugetul local pentru costurile cu asistența socială, care până acum erau în grija Bugetului central. Anul trecut am pierdut 28 de milioane de euro, 16 milioane de euro concret, pe execuție, care nu au mai revenit.

Anul acesta, comparativ cu anul de referință 2017, cota din impozitul pe venit care revine municipalității este mai mare cu 7 milioane de euro, dar – dacă nu ar exista acest dar, bine ar fi în viață! – sunt 27 de milioane de euro cheltuieli suplimentare pe care nu le-am avut atunci. Mai sunt vreo 10 milioane de euro care rezultă din nevoia de a actualiza toate contractele de execuție pe care le are primăria datorită majorării salariului minim în construcții.

De asemenea, mai sunt în jur de 7 milioane de euro pierdere ca urmare a faptului că pe lunile ianuarie, februarie și martie nu ni s-au dat cotele defalcate la 43%, ci la 41%, în baza Legii finanțelor publice”, a precizat edilul, la o emisiune radio.

Boc a precizat că primăria se află într-o situație asemănătoare cu cetățenii de rând: salariile au crescut, însă costurile sunt și ele mai mari, iar prețurile produselor de pe rafturi cresc și ele pe zi ce trece. Acesta a amintit de perioada când era premierul României, susținând că, deși i-a afectat din temelie imaginea politică, decizia de a diminua cu 25% salariile bugetarilor a fost adusă în folosul economiei naționale.

„În perioada noastră de criză tocmai de aceea am avut grijă, să nu crească inflația, să se păstreze puterea de cumpărare. A fost o perioadă grea, categoric, da! Așa și este, politic m-a costat foarte mult! Dar dacă lumea face o comparație, atunci nu au crescut prețurile, nu a fost inflație, după un an și jumătate s-a revenit exact la situația anterioară de refacere a salariilor, iar cursul euro nu a explodat. Totul a rămas sub control, am băgat banii în locuri de muncă și în investiții să putem crește economic. De la -7 cât fusese în 2009, în 2011 ne-am dus deja la +2,5 creștere economică!”, a precizat edilul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.