Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu a confirmat o posibilă vizită a Papei Francisc la Cluj-Napoca

Episcopul greco-catolic PS Florentin Crihălmeanu a vorbit vineri, 30 noiembrie, în fața presei, despre cel ce a fost cardinalul Iuliu Hossu, la inaugurarea statuii acestuia de pe Bulevardul Eroilor, din fața Catedralei „Schimbarea la față”. Acesta a confirmat că Papa Francisc va veni anul viitor în România, iar pe lângă București suveranul pontif ar putea veni și la Cluj-Napoca.

„Considerăm că acest moment celebrativ este un act de dreptate și un act de adevăr, un act de reparare în fața istoriei pentru că Biserica Greco-Catolică este puțin cunoscută, iar ierarhii ei la fel de puțini cunoscuți.

Cel pe care astăzi îl omagiem este nu numai un bun român, a fost un om de înaltă cultură, care avea doctoratul în filosofie și teologie, un om care a făcut cinste României și dincolo de frontierele sale, senator de drept în Parlamentul României și membru de onoare al Academiei Române din 1945. La numai 33 ani vestea acolo la Alba-Iulia marele eveniment al Unirii Transilvaniei cu țara mamă, care a fost răsplata o știm cu toții. În 1948 a fost mai întâi arestat și apoi dus la Sighet timp de cinci ani de zile, unde a rămas neclintit în convingerile sale și mai apoi ieșind din închisoarea Sighetului nu i s-a mai permis să revină pe aceste plaiuri.

De aceea scria cu multă nostalgie despre Catedrala scumpă sufletului său, despre pietrele îi purtau pași spre această Catedrală și despre scumpul popor al său pe care l-a păstorit, dar pe care nu a mai avut ocazia al vedea. Astăzi considerăm că este un act de reparare și un act normal, un act european, Cardinalul s-a întors acasă, s-a întors la Catedrala unde a păstorit timp de 18 ani, aici unde este locul, pentru ca lumea trecând pe lângă această statuie să se întrebe cine este acesta și atunci să se poată răspunde: acesta este vestitorul României mari, acesta este unul dintre făuritorii Marii Uniri. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să prindem și momentul în care Eminența Sa, ilustrul cardinal Iuliu Hossu să fie ridicat la cinstea altarelor și să poată binecuvânta de acolo, din înălțimea cerească neamul nostru românesc pe care l-a iubit atât de mult, România întreagă, Biserica Greco-Catolică și Eparhia noastră și să putem râmâne vrednici călcători pe urmele acestor martiri, spunând și noi ca și el credința noastră este viața noastră / credința i-a fost izvor de viață și întreaga viață i-a fost o jertfă pe altarul credinței. Trăiască România mare, una și nedespărțită. Amin”, a spus PS Florentin Crihălmeanu, în fața reprezentanților presei, la finalul slujbei de sfințire a statuii lui Iuliu Hossu și depunerea de coroane.

Despre o posibilă vizită a Papei Francisc la Cluj

„Ceea ce noi știm la momentul acesta este că va fi o vizită în România. Știm că vizita era plănuită pentru luna mai, dar având în vedere summit-ul din 9 mai 2019, administrația guvernamentală și prezidențială a spus că nu poate organiza două vizite într-un termen atât de apropiat, ca urmare la sfârșitul acestei lumi urmează să fim informați de Nunţiatura Apostolică cum s-a stabilit sau restabilit vizita pontifului roman. Cert este că nu va fi numai la București, va fi și în alte orașe importante din țara noastră, dar încă nu este fixat programul. Eu îmi doresc să vină și la Cluj, să îl aducem aici.”, a încheiat Crihălmeanu.

Informaţia potrivit căreia Papa Francisc ar putea efectua o vizită în România în mai 2019, a apărut la începutul lunii octombrie 2018. Papa Francisc urma să se deplaseze la Bucureşti şi în oraşele bulgare Sofia şi Plovdiv.

Suveranului Pontif ar urma să vină în țara noastră la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-a, care a fost în România în 8 mai 1999.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.