Monumentele a trei personalități marcante, dezvelite în an Centenar la Cluj-Napoca: Nicolae Ivan, Bartolomeu Anania și cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu – FOTO

Sute de clujeni au luat parte vineri, 30 noiembrie, la un adevărat moment istoric, dezvelirea și sfințirea celor trei monumente dedicate personalităților marcante ale Transilvaniei, fostul episcop Nicolae Ivan, fostul mitropolit Bartolomeu Anania și a cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu.

După slujba comună oficiată de greco-catolici și ortodocși în Catedrala Mitropolitană, de la ora 12:30 au început festivitățile dedicate dezvelirii statuilor lui Nicolae Ivan și Bartolomeu Anania din Piața „Avram Iancu”, în prezența oficialităților locale și județene, a reprezentanților celor două biserici, dar și Eminenței Sale Francesco Cardinal Monterisi.

Episcopul Nicolae Ivan a fost cel care a ridicat Catedrala în fața căreia au fost așezate acum busturile și cel care a înființat Academia Teologică Ortodoxă din Cluj. A fost primul episcop al Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pe care a condus-o din 1921 până la sfârșitul vieții. ÎPS Bartolomeu este cel care a reînființat Mitropolia Clujului.

În cadrul evenimentului, ÎPS Andrei, i-a oferit primarului Emil Boc cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană”, iar părintele Bogdan Ivanov a primit ordinul „Mihai Vodă”, alături de arhitectul Vlad Câmpean, pentru proiectarea celor două statui.

Transmisiune LIVE © eClujeanul de la momentul dezvelirii monumentelor lui Nicolae Ivan și Bartolomeu Anania:

Autoritățile și clujenii s-au mutat apoi pe Bulevardul Eroilor, în fața Catedralei greco-catolice „Schimbarea la față”, unde aștepta să fie dezvelită statuia cardinalului Iuliu Hossu, unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918. Slujba de sfințire a fost oficiată de PS Florentin Crihălmeanu.

Momentul dezvelirii statuii cardinalului Iuliu Hossu nu a dus lipsă de probleme organizatorice, sonorizarea a căzut pentru câteva minute, însă a fost remediată rapid.

LIVE © eClujeanul de la momentul dezvelirii statuii cardinalului Iuliu Hossu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.