Ești absolvet de liceu și vrei indemnizație de șomaj? Vezi ce trebuie să faci

Absolvenţii de liceu de anul acesta care vor să beneficieze de indemnizaţia de şomaj de 250 de lei trebuie să se înscrie la agenţiile judeţene de ocupare de care aparţin, în termen de 60 de zile de la data finalizării studiilor.

ANOFM

Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată, prevede că absolvenţii instituţiilor de învăţământ promoţia 2014 au la dispoziţie 60 de zile de la data absolvirii studiilor pentru a se înregistra, în baza de date a agenţiilor judeţene de care aparţin, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Conform legii, absolvent al unei instituţii de învăţământ este persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în una din instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii, scrie mediafax.ro.

ANOFM a precizat că, în urma înregistrării, absolvenţii beneficiază de informare şi consiliere profesională pentru evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare, medierea muncii, indemnizaţie de şomaj şi formare profesională.

Indemnizaţia de şomaj poate fi solicitată doar de tinerii care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la serviciile publice de ocupare, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, care în prezent este de 500 de lei.

„Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei”, potrivit ANOFM.

Absolvenţii înregistraţi la ANOFM care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept poate fi solicitat în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.