Etapele traseului unui transport de marfa

Acum, mai mult ca niciodata, lumea este conectata in moduri greu de imaginat acum cateva sute sau chiar si zeci de ani. Fie ca vorbim de o conectare prin internet, fie prin sosele, linii aeriene sau acvatice, prin doar cateva clickuri poti afla aproape orice informatie de pe orice site din orice tara sau poti rezerva o calatorie din aproape orice punct al lumii te-ai afla pana in capatul celalat. 

Lumea a devenit mult mai conectata in mare parte datorita nevoii de transport de persoane sau de marfuri, astfel ca acum exista diverse metode de a trimite orice sau pe oricine de oriunde. Iar transportul de marfuri a fost un pas important in evolutia noastra ca societati si in legarea unor relatii. Astfel ca acum un transport de marfa este mai usor ca niciodata, majoritatea tipurilor de transport urmand un „traseu” cu cateva etape standard. 

Iata care sunt etapele

  1. Stabilirea tipului de transport si verificarea regulamentelor aferente

Daca ne referim la transportul de marfa, raportat la destinatie, acesta este de doua feluri: transport marfa intern si transport marfa international. Diferenta dintre ele este una destul de simpla si vizeaza locatia destinatiei transportului. 

In cazul unui transport de marfa intern, punctul de plecare si destinatia finala a transportului se afla pe teritoriul aceluiasi stat, fara a se depasi granitele  si se aplica legile de transport din statul respectiv. In cazul unui transport de marfa international, punctul de plecare si destinatia finala se afla in state diferite, fapt ce poate presupune tranzitarea unuia sau mai multor state. Aici trebuie avute in vedere legile de tranzitare din fiecare stat ce urmeaza a fi tranzitat.  

  1. Gasirea unei companii de transport si stabilirea unei intalniri cu un reprezentant

Pentru acest pas trebuie avute in vedere ce servicii ofera fiecare firma de transport si care sunt costurile pe care acestea le practica. In functie de aceste 2 criterii principale se poate stabili ce firma este cea mai potrivita. 

Dupa ce s-a gasit cea mai potrivita firma, este necesara stabilirea unei intalniri cu un reprezentant al firmei alese pentru a stabili detaliile de transport si de plata. Printre aceste detalii se numara tipul marfurilor transportate, cantitatea, destinatia etc. Toate aceste informatii vor ajuta firma de transport sa faca o oferta potrivita nevoilor clientului. 

Tot in cadrul acestei prime intalniri se poate estima si durata pe care o va avea transportul, in functie de mai muti factori. Printre acesti factori se numara: traseul ales, vremea, numarul de soferi, perioada in care se face transportul si daca e in proximitatea unor sarbatori legale sau religioase si, nu in ultimul rand, posibilele restrictii de calatorie aplicate in statul in care se face transportul, respectiv in statele tranzitate, daca e vorba de un transport international. 

  1. Transportul efectiv si plata

Odata stabilite aceste detalii se trece la transportul efectiv conform contractului. Marfa urmeaza traseul stabilit si ajunge la destinatie, acolo unde se poate verifica si se face si plata. Detaliile despre pret si modalitatea de plata sunt stabilite la intalnirea cu reprezentantul firmei alese, in aceasta etapa fiind necesara verificarea marfii si inceperea procedurilor de plata stabilite anterior. De cele mai multe ori aceste plati sunt fie achitate prin cash dupa descarcarea marfii, fie prin alte metode precum bilet la ordin sau cec. 

Transportul de marfa este un proces destul de amplu ce necesita mult timp si multa atentie la detalii si care nu este la fel peste tot. Fiecare client sau firma de transport stie exact care-i sunt nevoile, care sunt ofertele si care e modul de lucru pe care il practica, astfel ca multe aspecte pot sa difere de la o companie la alta. 

Sursa foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.