Examenele de admitere și finalizare a studiilor se vor da online la UBB Cluj! Val nemulțumiri pe Facebook

Pentru a nu afecta parcursul de viață al candidaților și absolvenților Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, aceștia vor avea posibilitatea de a susține online examenele de admitere, în timp ce viitorii absolvenți vor putea susține tot online examenele de finalizare a studiilor de licență și master, conform deciziei adoptate joi, 16 aprilie 2020, de Senatul UBB.

Am încercat să venim în întâmpinarea nevoilor candidaților și ale studenților noștri în această perioadă cu totul specială pe care o traversăm și să stabilim niște proceduri alternative care să îi ajute să își continue traseul educațional și profesional, fără a le afecta planurile de viață. În momentul în care situația va reveni la normal vom analiza dacă se impune o regândire esențială a procesului de admitere sau a celui de finalizare a studiilor, incluzând poate chiar unele experiențe pozitive cu aceste noi practici”, a afirmat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB.

Prorectorul responsabil cu componenta educațională, conf. univ. dr. Anna Soós a adăugat că „ruta alternativă a fost elaborată după consultarea mai largă a comunității și a reprezentanților studenților, în cadrul autonomiei universitare, pornind de la reglementările naționale în domeniu”.

Conform deciziilor UBB, admiterea la nivel licență se va desfășura după un calendar nou, în funcție de perioada în care se vor finaliza activităţile anului terminal din învăţământul preuniversitar și susținerea examenului de Bacalaureat, în timp ce sesiunile de admitere la master și la doctorat se vor desfășura conform calendarului inițial. 

Înscrierea candidaților va avea loc exclusiv online, aceștia fiind responsabili de transmiterea corectă a tuturor documentelor și de autenticitatea acestora.

Modul de examinare va fi stabilit și comunicat de către fiecare facultate sau școală doctorală, iar confirmarea locului se va face prin semnarea și transmiterea electronică a contractului de studii de către candidat, urmând ca documentele originale să fie prezentate la începerea anului universitar. În cazul în care documentele solicitate nu sunt transmise sau încărcate pe platformă, respectiv prezentate în format fizic la termenele solicitate, candidatul își va pierde locul dobândit prin concurs.

În ceea ce privește examenele de finalizare a studiilor de licență și master, acestea vor fi organizate în perioada stabilită la începutul anului universitar, probele de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate și de prezentare și susținere a lucrării de licență/disertație, urmând să se desfășoare online, în timp real, în fața comisiei de examen, prin intermediul unei platforme care să permită dialogul și înregistrarea de conținut audio-video.

Toate informațiile necesare pot fi consultate pe site-ul Universității Babeș-Bolyai (www.ubbcluj.ro), pe site-ul dedicat admiterii (https://admitere.ubbcluj.ro/ro/) și pe site-urile facultăților. Tot acolo vor fi găsite adresele unde putem fi contactați pentru precizări/neclarități.

Studenții și elevii sunt nemulțumiți de această soluție.

Pe pagina de Facebook a Universității Babeș-Bolyai un val de critici a venit din partea tinerilor despre această măsură.

„Și v-ați gandit la cei care nu dispun de calculatoare?Toti trebuie sa aibă drepturi egale!Nu susțin admiterea online!E o enormitate!”, a scris Roxana Teodorescu. „Nu le pasă! Scurt. Sunt studenti, prieteni mie, care sufera enorm din cauza asta! We can all relate!”, a raspuns Iulia.

„Porcărie mare asta cu examenele online. Nici macar nu ne-a cerut părerea, iau hotărâri de capul lor”, a scris Vladimir Tatar.

„Admitere online cu luarea in calcul a mediei de la bac? Cred ca mai bine nu se mai organizeaza nicio admitere si inscrierea sa fie pe baza notei de la bac, altfel e doar o simulare de admitere esuata”, a scris Bogdan Rizescu.

„Si care se presupune ca ar trebui sa fie metodele „antifrauda” pentru admitere? Mi se pare foarte accesibil sa trisezi”, a intrebat Mihai Posdarescu.

„Imi afectati parcursul vietii!”, a scris Iulia Stirbu, completata de Vladimir Tatar: „Uite ca tocmai ne-ati afectat parcursul vietii, mai ales pt cei care sunt in ultimul an”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.