Expoziție astronomică și astrofizică la Școala Gimnazială „Elf”

Anul acesta, elevi Școlii Gimnaziale „Elf” participă la Concursul Național Interșcolar „Nicolaus Copernic”, organizat de Asociația Secular Umanistă din România. Scopul concursului este de a trezi interesul elevilor pentru astronomie și astrofizică și astfel să afle cât mai multe despre Univers.

Copernicus Elf 3-w800-h600

Prima fază a concursului a însemnat organizarea unei expoziții cu materiale executate de elevii clasei a VII-a. Aceștia au lucrat câteva săptămâni pentru a pregăti expoziția, care a schimbat casa scării din școala noastră în „casa Universului în care trăim”. La panotarea expoziției, elevii au fost îndrumați de doamna profesoară Ludmila Frătescu, iar primele fotografii ale exponatelor le-a realizat domnul profesor Ioan Gînscă.

În fiecare pauză toții elevii au putut studia câteva dintre misiunile spațiale importante ale Agenției Spațiale Europene, etapele evoluției Universului de la Big Bang până azi sau realizările deosebite ale lui Copernic, Kepler, Brahe sau Oberth. Au aflat că și o stea are o viață plină de surprize și au constatat că pe o masă sunt machete pentru demonstrarea eclipselor de Lună și de Soare, o cameră obscură, un ceas solar, o nebuloasă și un dispozitiv pentru măsurarea distanțelor pe baza paralaxei.

Pe parcursul săptămânilor următoare, misiunea clasei a VII–a a continuat. Elevii au devenit „profesori” de astronomie și astrofizică pentru colegii lor din clasele a III-a și a IV-a. Cele două ore petrecute cu cei mici au trecut extrem de repede: întrebările celor curioși i-au făcut pe „dascălii” cu câțiva ani mai mari să-și ia rolul în serios. Doamnele învățătoare Marinela Scripcariu și Anamaria Laszlo i-au invitat pe elevii clasei a VII-a să revină cu noutăți.

La Festivalul Științei din 23 mai 2015, eveniment organizat în centrul orașului Cluj-Napoca pentru publicul larg, tot elevii clasei a VII-a au fost cei care au prezentat machetele vizitatorilor interesați.

Acum urmează să finalizăm prezentarea activităților noastre și să o trimitem organizatorilor acestui concurs. Avem emoții până la toamnă, când se vor decide premianții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.