În cadrul unei conferințe de presă desfășurate joi, 23 aprilie, la sediul Consiliului Județean Cluj, reprezentanții Federației SHARE și cei ai principalelor partide politice au semnat oficial protocolul de colaborare privind sprijinul unanim în desfășurarea și implementarea programului Capitala Europeană a Tineretului, declarat proiect de interes național de către Guvernul României.
Mediul politic local a fost reprezentat de Aurelia Cristea, președinte PSD Cluj-Napoca, Mate Andraș, președinte UDMR, Alexandru Coroian, prim-vicepreședinte și consilier județean PNL, Matiș Jeno, președinte Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Adrian Oros, prim-vicepreședinte PNL Cluj și Adrian Marius Fediuc, secretar general Partidul Conservator Cluj. Lor li s-a alăturat și vicepreședintele CJ Cluj cu atribuții de președinte, Vakar Istvan.
„Am ajuns la semnarea acestui acord pentru că sprijinul mediului politic clujean este esențial într-un proiect comunitar atât de important pentru Cluj. Mediul politic a susținut acest proiect încă de la început, din 2012, când ne aflam la stadiul de candidatură și doar în stadiul de voință, iar datorită contribuției fiecăruia dintre noi am ajuns să câștigăm acest titlu. Mai sunt 250 de zile din acest proiect și încă 4 ani de evaluare după. Politicienii trebuie să fie un exemplu pentru fiecare dintre noi, proiectul a fost declarat de interes național de către Guvernul României, dar este nevoie de sprijinul fiecărui clujean, acest lucru contează cel mai mult pentru a duce la bun sfârșit și cu succes această provocare pe care o avem cu toții. Scopul acestui demers este atât simbolic, pentru a arăta că este nevoie ca fiecare dintre noi să ne implicăm, cât și unul pragmatic”, a declarat președintele Federației SHARE, Vlad Pop.
„Cred că e foarte important să punctez că Partidul Conservator, prin toți tinerii pe care îi are în mijlocul lui, va aduce un aport cu multă bucurie la împlinirea acestui protocol până la capăt, deoarece considerăm că a duce aportul nostru la nivelul local în legătură cu dezvoltarea tineretului, e un lucru foarte benefic și important. Salut faptul că am ajuns în acest punct, iar acest proiect, alături de altele pe care și partidele le au, duc la ideea că suntem mândri că suntem ardeleni, că suntem clujeni și suntem români și ca atare tot ceea ce facem noi este pentru binele nostru și al celor care vin după noi”, Adrian Marius Fediuc, secretar general Partidul Conservator Cluj.
„Acest protocol este un lucru foarte bun care se întâmplă însă putea fi și mai bun dacă se întâmpla cu ceva vreme în urmă, dar poate deveni cu adevărat bun dacă va avea și anumite finalități practice. Eu vă asigur, în numele meu și al colegilor mei din PNL, că veți avea toată susținerea, atât în planul administrației locale, dar și în sfera parlamentară”, Alexandru Coroian, prim-vicepreședinte și consilier județean din partea PNL Cluj.
„Cel mai important segment pentru orașul nostru sunt universitățile și tinerii, de aceea vă felicit tot ce ați făcut până acum, felicit această inițiativa și vă asigurăm că la Cluj, indiferent de orientările politice, când a fost vorba de proiecte majore, de interes comun, toate partidele au dat mâna”, Adrian Oros, prim-vicepreședinte PNL Cluj.
„PPMT salută posibilitatea semnării acestui protocol. Sperăm că Capitala Tineretului înseamnă nu numai o posibilitate pentru tineretul din Cluj și din Ardeal, ci înseamnă și o răspundere. Prin organizația noastră de tineret vom face tot ce este posibil pentru ca acest proiect în următoarele 250 de zile să fie unul de succes”, Matiș Jeno, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania.
„Vă mulțumesc pentru invitație și pentru faptul că ați reușit un lucru extraordinar pe care noi nu prea reușim să îl facem niciodată, acela prin care toate partidele politice să stea la aceeași masă să susțină proiectele importante pentru comunitate și să lăsăm deoparte tot ceea ce ține de diverse acțiuni de imagine sau declarații politice. Sigur că întotdeauna este loc de mai bine, atunci când e multă muncă e extrem de important să fi și criticat. Vă felicit pentru efortul mare pe care voi îl faceți, m-am uitat peste un document pe care l-am făcut și am aici peste 30 de întâlniri în decursul anului trecut cu reprezentanții SHARE și nu știu câte zeci de mailuri pentru a putea găsi soluții la diverse proiecte, gânduri, idei pe care voi le-ați avut în acest proiect. M-aș fi bucurat să semnăm acest protocol mai devreme, poate la sfârșitul anului trecut, astfel încât să aibă o consistență și o susține mai mare. Mai sunt 250 de zile în care eu cred că aveți nevoie de foarte mult suport în continuare, cred că și voi trebuie să fiți deschiși în a colabora cu colegii noștri mai tineri din organizațiile de tineret, care sunt convinsă că își oferă suportul în mod voluntar pentru a sprijini acest proiect. Mă bucur că putem să semnăm acest protocol, dar e încă nevoie de multă muncă, mult suport și să fim un pic mai concreți în ceea ce înseamnă termenele pe care ni le asumăm atunci când e nevoie să propunem proiecte sau să primim niște susțineri. Vreau să strângem rândurile ca lucrurile să funcționeze mai ușor”, Aurelia Cristea, președinte PSD Cluj-Napoca.
„Așa cum și până acum UDMR a susținut și va susține mereu atât prin decizii, cât și prin finanțare, nu e niciun secret, din acea sumă de bani pe care minoritatea maghiară o are, UDMR-ul a alocat o sumă destul de importantă pentru a organiza și a fi alături de tot ceea ce înseamnă această acțiune în Cluj”, Mate Andraș, președinte UDMR Cluj.
Întrebați cum comentează lipsa de transparență a Federației SHARE, doar deputatul Aurelia Cristea a luat cuvântul. „Cred că în tot ceea ce privește colaborarea cu Guvernul României și cu partidul pe care îl reprezint am oferit toată transparența necesară. Atunci când se utilizează bani publici este evident că e nevoie de transparență, eu o susțin, o cer și îi rog pe toți cei care fac parte din acest proiect să fie transparenți în ceea ce priveste modul cheltuie banii publici. E foarte important că sunt alocați, e foarte important că vă implicați, este extraordinar ceea ce reușiți să faceți, dar transparența este esențială”, a punctat Cristea.
Obligațiile celor două parți
Partidele politice se angajează să ofere susținere la nivel local, național și internațional – prin sprijinirea și promovarea inițiativelor dezvoltate și a activităților desfășurate sub egida Capitalei Europene a Tineretului. Să se implice direct în programul Capitalei Tineretului prin desemnarea unui reprezentant, din partea fiecărui partid, care să își asume statutul de ambasador în cadrul federației, cu scopul stabilirii unei comunicări eficiente cu aceasta. Facilitatea organizării evenimentelor comune din cadrul Capitalei Europene a Tineretului 2015 alături de europarlamentari români, senatori și deputați clujeni. Să promoveze acțiunile și evenimentele din cadrul Capitalei Europene a Tineretului în Parlamenturul României și în cadrul structurilor europene din care fac parte.
Federația SHARE se angajează să aducă la cunoștință tuturor partidelor politice, în mod constant și transparent, informații cu privire la stadiul desfășurării proiectului. La solicitarea acestora, federația trimite lunar reprezentanți ai acesteia la întâlnirile partidelor. Să creeze cadrul desfășurării unui număr de 3 acțiuni comune, în beneficiul comunității.