Agenția pentru Protecția Mediului Cluj ar putea acorda un nou aviz de funcționare a fermei de pui din cea mai mare comună din România, Florești, lucru care a starnit revolta floreștenilor și administrației locale.
Consiliul Județean Cluj a constatat cu surprindere că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj dorește să avizeze funcționarea fermei de pui din mijlocul cartierului de locuințe din Florești.
„Facem mențiunea că cetățenii comunei Florești au fost împotriva acestui demers și că APM Cluj, ignorând toate demersurile procedurale deja îndeplinite, nu ține cont de dezbaterea care a avut loc, organizând-o, de fapt, de fațadă, doar ca să bifeze procedural operațiunea.
Din păcate, APM Cluj va condamna floreștenii să trăiască într-un mediu poluat, toxic, care afectează sănătatea publică.
APM Cluj trebuie să își asume răspunderea în fața celor aproximativ 38.000 de locuitori ai comunei Florești.
Menționăm în acest context faptul că am solicitat deja APM Cluj să reanalizeze dosarul – acele ferme se autorizează de fapt ulterior existenței locuințelor, să analizeze temeinic plângerile oamenilor și contestațiile cetățenilor. Mai mult, am solicitat atât APM Cluj cât și Instituției Prefectului Județului Cluj să se opună unui demers nejustificat de avizare a fermelor de pui între locuințe și să țină cont de interesele și solicitările cetățenilor”, se arată într-un comunicat al reprezentanților CJ Cluj.
Reacția primarului Horia Șulea a fost una virulentă, dar speră ca APM Cluj să nu treacă peste voința miilor de floreșteni care și-au exprimat poziția împotriva fermei de pui.
„Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj avansează cu pași repezi în direcția acordării Avizului de Mediu pentru Ferma de pui din Florești. Cu maximă stupoare am aflat că Agenția pentru Protecția Mediului ia în calcul serios acordarea Avizului de Mediu pentru Ferma de pui din Florești. Un aspect deosebit de îngrijorător.
În prezent, după nenumărate demersuri ale Primăriei Florești și nu numai, funcționarea Fermei este sistată, aceasta nefiind avizată. În ședința interinstituțională de azi a Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul APM s-a cochetat cu ideea emiterii avizului. Chiar dacă nu s-a luat nici o decizie în acest sens avizul de mediu este posibil. Solicit ferm reprezentanților APM Cluj să cântărească cu celeritate și maximă obiectivitate această problemă. Legile acestei țări trebuie să vină întru susținerea populației și nu ca scut în fața intereselor de grup sau a lipsei curajului de asumarea a unei decizii grele. Zilele trecute am avut de luat o decizie grea și complicată legată de situația deșeurilor. A fost o decizie perfect legală și mi-am asumat o răspundere imensă alături de aparatul din Primărie, decizia ducând la curățirea Floreștiului de deșeuri și crearea unui plus confort floreștenilor. Situațiile complicate, cer decizii grele, care pot fi luate doar de oameni puternici și deciși a fi în slujba comunității. Acum, avem o nouă situație complicată. De data aceasta însă, decizia și asumarea responsabilității e, din păcate, în mâinile altora.
Susțin în acest sens în totalitate demersul președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care cere APM Cluj să reanalizeze dosarul de avizare și Instituției Prefectului Județului Cluj să se opună unui demers nejustificat.
Opinez, fără putință de tăgadă, că dreptul constituțional la un mediu sănătos a zeci de mii de floreșteni, nu poate fi călcat în picioare de nici o instituție a statului românesc. Legislația în vigoare trebuie să vină ca un suport al acestui principiu și nu ca o scuză în fața neputinței și a lipsei de asumare a răspunderii.
APM Cluj nu poate trece peste voința a mii de floreșteni exprimată public cu ocazia consultării publice. Am încrederea că aceasta a fost nu o etapă procedurală ci efectiv o consultare și o ascultare a voinței floreștenilor.
Deosebit de important în această discuție e aspectul raportat la momentul acordării noului aviz. Vorbim de un nou aviz, care trebuie să ia în considerare situația din acest moment. Jongleriile patetice cu cine a fost prima, ferma sau blocurile și perspectiva legală a acestei probleme este apanajul altor instituții ale statului și nicidecum a APM Cluj. În acest moment se discută despre avizarea unei ferme in mijlocul unei comunități de peste 40.000 de oameni care și-au exprimat, pe bună dreptate, dezacordul legat de acest aviz.
Țin să îi anunț pe floreșteni că voi face în acest sens toate demersurile legale pentru a reprezenta și apăra dorința floreștenilor”, a susținut edilul din Florești pe pagina sa personală de Facebook.