Fiecare picătură contează. Donează sânge în Cluj

Asociația React și Fundația Vodafone România, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Targu-Mures, anunță organizarea unei sesiuni mobile de donare de sânge luni, 02 noiembrie, în orasul Cluj-Napoca, pe platoul Sala Sporturilor „Horia Demian” (Splaiul Independentei nr. 6), între orele 08:30 – 13:00, în cadrul programului „O șansă pentru viață”. Sângele donat cu această ocazie va fi utilizat în spitalele din regiune pentru salvarea pacienților supuși unor intervenții chirurgicale sau a celor care necesită preparate sanguine.

sanatate donare de sange

Prin această sesiune, potențialii donatori au acces la un proces de donare rapid și comod realizat într-un autobuz special compartimentat și dotat pentru a asigura circuitul necesar pe care trebuie să îl parcurgă un donator de sânge. Astfel, clujenii care îndeplinesc condițiile minime pentru a dona sunt așteptați să doneze sânge benevol (fără bonuri valorice) în cadrul unității mobile „O șansă pentru viață”.

Donarea de sânge trebuie să fie un proces sigur atât pentru donator, cât și pentru primitor, de aceea persoana care donează trebuie să fie sănătoasă și să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani
  • greutate 50 – 100 kg femeile și 60 – 100 kg bărbații
  • să nu fi suferit în ultimele luni intervenții stomatologice sau chirurgicale
  • să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii,
  • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.

Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (sandwich, legume, fructe, fără multe proteine și grăsimi). Nu se fumează înainte și după donare cu o oră.

În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

Mai multe informații despre donarea de sânge sunt disponibile pe pagina www.pentruviata.com

Oferă o șansă pentru viață! Donează sânge!

„O șansă pentru viață” este cel mai amplu program național de donare de sânge derulat până în prezent în România. Programul derulat de Asociația React și Fundația Vodafone România, a fost lansat în mai 2008 cu scopul de a îmbunătăți sistemul transfuzional românesc. Până în prezent, în cadrul acestuia au fost recoltați mai mult de 66.000 de litri de sânge care au salvat peste 200.000 de vieți.

Asociatia React este o organizatie neguvernamentala care participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Suntem printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din România, cu 14 premii de excelenta nationale si internationale. Implementam proiecte integrate, care produc schimbari majore in viata oamenilor prin sprijin competent si implicare activa. In cei noua ani de la infiintare, am contribuit la schimbarea vietii unui numar de aproximativ 100.000 de români si am contribuit la salvarea a peste 250.000 de vieti omenesti. React are filiale in cinci orase din tara si o echipa de 70 de angajati si peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.