Filme pentru elevi și lecții de cinema pentru profesori la EducaTIFF 2015

Filme premiate însoțite de dezbateri, lecții de cinema și o conferință dedicată educației media și cinematografice sunt printre propunerile ediției 2015 a EducaTIFF– programul de educație cinematografică pentru elevi al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Educatiff - 1

EducaTIFF va avea loc în perioada 29 mai – 7 iunie și le propune celor mai tineri cinefili clujeni șase lungmetraje, răsplătite cu premii importante la festivalurile internaționale de profil. Tinerii nu vor fi doar spectatori: proiecțiile sunt urmate de discuţii post-vizionare pe temele propuse de filme, iar cei pasionați de cinema sunt aşteptaţi la seminariile de critică de film, pregătindu-se, astfel, pentru o nouă ediţie a Competiției Tineri Critici de Film, la care îi aşteaptă premiisurpriză.

Norvegia va fi în centrul atenției, anul acesta, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, în cadrul unui program unic, numit NORWAVE, care aduce producții noi și invitați de renume, dar şi evenimente educaţionale, dedicate elevilor şi profesorilor.

Două dintre filmele EducaTIFF sunt norvegiene: Operaţiunea Arctic (vârstă recomandată: 8+) și O noapte în Oslo (vârstă recomandată: 15+); programul include alte două titluri europene: Slăbănoaga de sorămea (Suedia – Germania; vârstă recomandată: 11+) și Orăşelul Alandala (Germania; vârstă recomandată: 5+), o producţie mexicană: Jeremias (vârstă recomandată: 11+), şi un documentar românesc multipremiat: Toto şi surorile lui (vârstă recomandată: 15+).

Unul dintre punctele-cheie ale agendei EducaTIFF 2015 va fi conferința despre „Importanța educației media și cinematografice”, din data de 4 iunie, susținută de Julie Ova, director executiv al Departamentului de Audiență din cadrul Institutului Norvegian de Film. Ea va prezenta modelul norvegian folosit în relația dintre educație – festivaluri – școală, argumentând importanţaeducaţiei media şi cinematografice în formarea tinerilor.

„Una dintre problemele majore cu care se confruntă industria românească de film este lipsa unui public avizat și format în obiceiul de a merge la cinema în mod regulat. Educația cinematografică stimulează învățarea și percepţia critică, ajutând copiii şi tinerii să devină capabili în a folosi filmul ca sprijin al propriei creativităţi”, spune Ramona Şărbu, project manager EducaTIFF.

La conferință sunt invitați reprezentanți români și străini din domeniul cinematografic, manageri culturali, profesori și inspectori școlari, jurnaliști și critici de film.

Pe 5 iunie, profesorii sunt aşteptaţi la un alt eveniment dedicat lor, o lecție de „Artă şi cultură în educaţie”, susținută de Elisabeth Aalmo, curator și coordonator al departamentului de film din cadrul proiectului norvegian  „The Cultural Rucksack” – un program național de artă și cultură dezvoltat în școlile norvegiene.

Participanții vor viziona un film dedicat tinerilor, vor analiza și discuta despre emoțiile și subiectele prezentate de film, vor învăța să aplice exerciții cu elevii în clase și vor beneficia de modele funcționale din cadrul programului norvegian, căutând, astfel, soluții pentru a implementa asemenea inițiative și în școlile românești.

Participarea la cele două evenimente, parte din programul NORWAVE, este gratuită, pe bază de înscrieri, la adresa de email: [email protected].

Programul integral al acestei ediţii EducaTIFF va fi disponibil, în curând, pe site-ul oficial: www.tiff.ro/educatiff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.