Foarte multi dintre noi am auzit de-a lungul timpului detalii atat despre finantare prin scontare, cat despre cea prin factoring, insa astazi ne intrebam daca stim cu adevarat care este diferenta dintre cele doua si ce ar trebui sa retinem despre ele. Prin urmare, inainte de a vorbi despre cele doua tipuri de finantari, ne propunem sa aducem in discutie doua definitii, prin intermediul carora sa putem clarifica cateva aspecte din punct de vedere terminologic, apoi vom intra si in profunzimea acestor cuvinte.
Astfel, prin scontare intelegem ca este vorba despre o procedura prin intermediul careia o institutie financiara ofera scontarea unei persoane care poseda o polita nescadenta prelevand dobanda si comisionul (taxa scontului) aferente transferului creantei. In urma acestei operatiuni, institutia poate fi declarata beneficiarul cambiei. Pe de alta parte, atunci cand vorbim despre factoring, ne referim la o institutie financiara care se isi asuma responsabilitatea contra unui comision sa ia sub tutela toate creantele clientilor si sa mentina evidenta contabila a debitorilor unitatilor care i-au transferat creantele lor.
In cele din urma, am putea deduce cu usurinta, la o prima vedere, ca ar fi vorba despre unul si acelasi lucru, adica o operatiune prin intermediul careia banca preia o creanta care nu a fost platita, cu dobanda si comision, pana cand aceasta va fi lichidata.
Cu toate acestea, diferenta ce trebuie marcata dintre cele doua poate fi adusa in discutie in momentul in care amintim de asumarea riscului de neincasare. Un lucru este cert, acela ca la scontare instiutia ce isi asuma responsabilitatea sa isi ia sub tutela creditul in urma unei dobanzi si comision poate restitui documentul de incasare firmei care solicita scontarea.
In ceea ce priveste procesul de factoring, ei bine, lucrurile chiar pot parea similare, insa pana intr-un anumit punct, iar asta pentru ca avem de-a face cu un element de noutate, ce nu poate fi trecut cu vederea. In acest punct, institutia care pentru o anumita taxa preia creditul nu poate sa restituie persoanei care solicita creanta in cazul in care aceasta are datorii si, bineinteles, nu isi poate indeplini datoriile de ordin financiar.
Care sunt principalele avantajele ale finantarii prin scontare?
Desigur, atunci cand aducem in discutie ideea de finantare prin scontare, avem in vedere faptul ca vorbim despre o serie de avantaje care nu pot fi trecute cu vederea, mai ales pentru firmele aflate la inceput de drum, cele care au nevoie de ajutor pentru a depasi anumite situatii de crize financiare. Daca luam in considerare situatia pandemica pe care am traversat-o cu totii, am putea zice ca este aproape imposibil sa spunem ca situatiile de criza au fost rare, din contra, ele au fost la tot pasul, dovada ca acum fiecare companie alege sa se redreseze cum stie mai bine, in asa fel incat se se poate ajunge un echilibru financiar.
Prin umare, principalele avantaje pe care le ai atunci cand faci finantare prin scontare sunt legate de faptul ca te vei bucura de manipularea lichiditatilor dupa bunul plac si, in plus, la Omnicredit, poti beneficia si de alte scontari. Mai mult decat atat, un aspect care cu siguranta va intereseaza este acela ca va puteti mentine reputatia, astfel incat sa nu oferiti satisfactie concurentei prin faptul ca aveti datorii. La Omnicredit, totul decurge foarte simplu si discret, asa ca, nu trebuie sa iti faci griji ca va afla altcineva despre situatia financiara din compania ta. Respectam confidentialitatea si dorintele clientilor nostri, pentru ca ne dorim colaborari de succes, bazate pe incredere, ajutor si respect.
https://eclujeanul.ro/finantare-prin-factoring-sau-scontare-iata-ce-trebuie-sa-stii-despre-fiecare/