Florin Otrocol, despre volumul său ‘Sunt un animal înzestrat cu rațiune’: „Prin aceste cărți nu fac altceva decât să vă ajut să ajungeți la voi”

Jurnalistul Florin Otrocol și-a lansat joi, 18 aprilie, în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, ultima sa carte, „Sunt un animal înzestrat cu rațiune”, un eseu filosofic care face parte dintr-o trilogie scrisă pe parcursul ultimilor 18 ani.

Evenimentul de lansare a fost moderat de Mariana Enache și au luat cuvântul poetul Alexandru Uiuiu, editorul clujean Gabriel Cojocaru și jurnaliștii Tiberiu Fărcaș și Horia Cristea.

La lansare a participat și primarul comunei Florești, Horia Șulea, un prieten al autorului.

În acest volum încep o conversație cu mine, la fel cum fiecare dintre voi poate să o facă atunci când timpul o permite. Întotdeauna când citesc și mă gândesc la un personaj dintr-o carte, nu întotdeauna sunt de acord cu reacțiile și cu atitudinea personajului cu care mă identific și în care mă regăsesc, iar atunci nu am cu cine să mă cert, nu am de unde să îl iau pe autor și am spus în felul următor: prin aceste cărți, volumul I, II și III,
Sunt un animal înzestrat cu rațiune”, eu nu fac altceva decât să vă ajut să ajungeți la voi, nu ofer răspunsuri pentru că răspunsurile mele și experiența mea categoric nu seamănă cu ale voastre. Și atunci de ce să nu ofer eu un răspuns cuiva e ca și cum al da un sfat cuiva care se regăsește în ceea ce scriu eu. Descoperă-te tu pe tine și fă cum simți, trăiește, bucură-te, stoarce-te, ucide-te dacă trebuie și apoi învie-te iarăși. Pentru că să știți că moartea sufletului e singura care contează, restul sunt povești de adormit copiii.

Cea mai mare presiune pe care o facem e presiunea asupra noastră, ar trebui să fim mai blânzi cu noi pentru că a fi blând cu tine însuți înseamnă a fi blând cu ceilalți. A te recunoaște pe tine și ați identifica trăirile, potențialul, miza pe care tu o ai în fața vieții înseamnă să găsești în ceilalți resurse pe care chiar ei nu le văd și să-i dai Cezarului ce-i al Cezarului”, a spus jurnalistul la lansarea cărții sale.

Jurnalistul Tiberiu Fărcaș despre Florin Otrocol

Horia Cristea a luat și el cuvântul la lansarea volumului și a vorbit în termeni laudativi spre carte și despre autori, susținând că l-a ajutat foarte mult lecturând-o.

La finalul lansării, folkistul Ducu Hotima a susținut și un recital muzical, iar întreaga sală i-a cântat autorului La mulți ani cu ocazia zilei sale de naștere care se apropie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.