Florin Piersic, „cel mai iubit dintre români”! Aniversare cu fast pentru Maestru la împlinirea vârstei de 83 ani – „Un om cât o țară”

Unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori români, clujeanul Florin Piersic, a avut parte de o seară de sâmbătă, 26 ianuarie, cu totul specială la împlinirea vârstei de 83 ani în cinematograful care îi poartă numele și pe care îl îndrăgește de mic copil, în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca.

O seară între prieteni, așa cum i-a plăcut el să îi spună. Și au fost mulți, o sală arhiplină, cu peste 800 de prieteni și fani care îl îndrăgesc au venit să îi ureze un sincer și călduros la mulți ani.

Pe faţada cinematografului din Piața Mihai Viteazul a fost proiectat cu lasere mesajul „La Mulţi Ani, Florin Piersic”, iar maestrul a fost așteptat cu un covor roșu și un buchet uriaș cu 83 de trandafiri galbeni.

Sărbătoritul principal a sosit la ora 19, la braț cu actuala lui soție, Ana Piersic, și și-a făcut intrarea într-o sală arhiplină, acolo unde pe scenă îl așteptau amfitrionii Rareș Bogdan și Irina Margareta Nistor, iar în primele rânduri personalitățile orașului, mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț, episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, primarul Emil Boc și soția, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, actrița Medeea Marinescu, cea alături de care a jucat de peste 1200 de ori piesa „Străini în noapte”, fostul primar Gheorghe Funar, dar și artiștii Ovidiu Purdea Someș și Ioan Bocșa.

„Mi-a fost coleg de liceu. Nu credeam că mă mai ține minte, are o memorie formidabilă”, a declarat un pensionar prezent la eveniment.

Mesajul Irinei Margareta Nistor despre Florin Piersic

Evenimentul aniversar intitulat „Pe cărările vieții… cu Florin Piersic” a început cu prezentarea unui filmuleț despre cele mai importante momente din viața actorului, cu cadre din filmele sale, fotografii din tinerețe și mesaje ale altor personalități clujene și naționale, precum Dacian Cioloș, Florin Estefan, actorul Marius Bodochi sau artista Mirabela Dauer. Videoclipul a fost realizat de Ioana Călin, directorul cinematografului, și jurnalistul Demostene Șofron.

Mă simt extraordinar şi îmi pare rău de un singur lucru, că nu am 38 de ani ci 83 de ani„, a spus, vizibil emoționat, maestrul Florin Piersic.

După acest moment emoționant au început discursurile invitaților, iar primul care a urcat pe scenă a fost primarul Emil Boc, urmat de Ioan Aurel Pop, Oreste Teodorescu, artiștii Ovidiu Purdea Someș, Ioan Bocșa și Ansamblul Icoane, tenorul Dan Dumitrana și actrița Medeea Marinescu.

În cadrul spectacolului, actorul a fost în formă mare, a recitat poezii, a cântat la pian, a povestit întâmplări din viaţa sa în stilu-i caracteristic, cu un umor savuros și a făcut glume pe seama invitaților.

Momentul poetic al lui Florin Piersic.

La final toată sala i-a cântat în cor maestrului „La Mulţi Ani”, iar câteva sute de persoane au stat minute în șir la coadă să îi ureze personal și să își facă o fotografie cu el.

Florin Piersic s-a născut în 27 ianuarie 1936 la Cluj-Napoca, fiind unul dintre cei mai îndrăgiți actori ai României.

La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti obţinând rolul titular în „Discipolul diavolului”. Au urmat „Tragedia optimistă”, „Oameni şi şoareci” sau „Orfeu în Infern”.

Debutul cinematografic s-a produs cu filmul „Ciulinii Bărăganului”, în 1957, în care a interpretat rolul lui Tănase. Şi-a evidenţiat talentul în ceea ce priveşte filmele istorice în „Neamul Şoimăreştilor”, jucând apoi în filmul care l-a făcut cunoscut „De-aş fi Harap Alb”. Printre rolurile sale celebre din cinematografie s-au numărat haiducul Anghel Şaptecai, haiducul Grigore Pintea sau Mărgelatu. A avut şi continuă să aibă o bogată activitate teatrală pe scenele teatrelor româneşti.

De-a lungul timpului, actorul clujean a primit titlul de cetăţean de onoare al mai multor oraşe: Cluj-Napoca, Bucureşti, Bacău, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Galaţi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.