Fondatorul Jazz in the Park, mesaj pentru șoferii clujenii: „Vă rog din suflet nu mai parcați pe pistele de biciclete. Nu mai ocupați puținul pe care îl avem”

Fondatorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida, un împătimit al bicicletelor, îi roagă pe șoferii clujeni să nu mai parcheze pe pistele de biciclete, care și așa sunt puține și să se asigure de fiecare dată când o fac dintr-o urgență să se asigure înainte să deschidă ușa.

De asemenea, Vaida îi îndeamnă și pe bicicliști să citească, măcar o dată, legislația rutieră.

„În atenția tuturor conducătorilor auto din traficul clujean și nu numai:

  1. Clujul și țara asta nu sunt singurele locuri aglomerate de pe Pământ. Iar problema este că sunt prea multe mașini în trafic și nu poți lăți drumurile. Soluția pe termen scurt (dar și lung) sunt mijloacele de deplasare alternative unei mașini proprii, care ocupă mai puțin loc: transport public, motociclete, scuter, biță (despre asta e vorba acum), trotinetă, etc. Puteți face ce vreți voi, că nu se va schimba nimic. Asta e evoluția. Așa că dacă vedeți un biciclist în trafic, în loc să fiți niște sugaci nesimțiți, mai bine apreciați că îndrăznește. Că de aia aveți voi mai mult loc în trafic.
  2. Vă rog din suflet nu mai parcați pe piste. Nimănui nu-i place cu bița pe stradă, oricum nu avem nu știu ce piste, nu mai ocupați puținul ce-l avem.
  3. Când inevitabil parcați pe pista de biciclete fiindcă e musai (adică că o trebuit să opriți chiar în fața alimentarei sau chiar la atm), măcar asigurați-vă naiba înainte să deschideți ușa la mașină.
  4. Regulile de trafic nu se aplică doar de la mașină la mașină, se aplică la drumuri și se aplică tuturor participanților în trafic. De exemplu, dacă eu circul cu bița pe un drum principal și mă intersectez cu tine, conducătorule, care vii pe un drum secundar, nu ai niciun drept să-mi tai calea. Iar faptul că și deschizi geamul și mă înjuri nu face decât să arate că ești o mizerie.
  5. Înțeleg mania românului de a deține o mașină și de a merge peste tot cu ea. A fost o perioadă în care nu aveai voie sau nu-ți permiteai. Dar nu mai suntem în perioada aia. Și eu am o mașină. E chiar mașina la care visam în liceu. Dar pentru asta, o folosesc doar când e strict necesar și când întâlnesc un biciclist în trafic nu trec aproape de el, nu îl claxonez, nu îl jenez și nu sunt un nemernic.
  6. Și voi, cei cu bicicletele din trafic, n-ar strica să citiți măcar odată legislația rutieră. Nu toți. O parte din voi doar.

E trist când vezi cum îți crește orașul, când știi mulți oameni cool și lucrurile arată bine, dar te lovești de oameni și subiecte în care parcă suntem din epoca de piatră. Din cauza voastră nu îmi mai e drag să conduc”, a scris Alin Vaida pe Facebook.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.