Fosta jurnalistă Diana Apahidean a pierdut definitiv procesul cu TVR la ÎCCJ și e obligată să achite 19.000 lei cheltuieli de judecată: „E o palmă dată fiecărui jurnalist onest din țara aceasta”

Fosta jurnalistă clujeancă Diana Apahidean a pierdut definitiv procesul cu TVR la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), după 4 ani de procese. Aceasta a fost obligată la plata unor cheltuieli de judecată uriașe de 19.000 lei.

Tânăra si-a exprimat dezamăgirea față de sistemul de justiție și consideră că această decizie este o „palmă dată fiecărui jurnalist onest din această țară”.

Ea a explicat într-o postare pe Facebook prin cd a trecut și cum s-au desfășurat lucrurile.

Astăzi justiția și-a arătat din nou adevărata față. Și nu este o palmă doar la adresa mea, Diana Apahidean, ci este o palmă dată peste obrazul fiecărui jurnalist onest din această țară!

După 4 ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție mi-a respins recursul și închei definitiv acest capitol, însă nu înainte de a vă arăta cât de mizerabil poți fi tratat în această țară unde corupția și nedreptatea ne stăpânesc.

  • Colaborator fiind al Televiziunii Române (TVR Cluj), realizez o știre în calitate de reporter de investigații.
  • Subiect sensibil fiind, redactorul șef se opune difuzării, dar șeful ierarhic superior mă îndeamnă să trimit știrea la București. Mă conformez.
  • Știrea transmisă de mine la București în formă COMPLETĂ este ciuruită de editorii din redacție și intră pe post trunchiată, fără toate părțile implicate, fără explicații esențiale care se regăseau în textul/montajul realizat de mine.
  • În baza acestei greșeli, apar plângeri peste plângeri, iar cei vinovați de trunchierea materialului, în loc să își asume, dau vina pe mine. TVR întrerupe colaborarea cu subsemnata.
  • Comisia de etică a TVR analizează cazul și în ciuda evidenței, sugerează vinovăția mea. Mă întorc la faptul că eu am transmis știrea integral și la faptul că și dacă era un material scris prost, AVEAU TOT DREPTUL SĂ NU ÎL DIFUZEZE, SAU SĂ CEARĂ LĂMURIRI SUPLIMENTARE!
  • Cu dreptatea în mână, formulez o plângere la Tribunal împotriva TVR pentru încălcarea dreptului la demnitate și onoare. Mi se respinge acțiunea, dar se constată vinovăția angajaților TVR. În speță, instanța reține că nu mi s-a creat un prejudiciu serios, în afara unei perioade în care am avut de suferit pentru că materialul a fost difuzat trunchiat, fără vina mea.
  • Fac Apel. La Curtea de Apel Cluj, mi se schimbă unul dintre judecători în ziua ultimului termen, ziua în care a și fost dată sentința. N-am apucat să ajung acasă din sală, că deja se publică faptul că mi se respinge acțiunea, noul judecător neavând timp fizic să citească dosarul. În TOTALĂ CONTRADICȚIE cu prima sentință, în motivare se reține CULPĂ COMUNĂ, din două motive demonstrate negru pe alb în proces, în favoarea mea. (judecătorii susțin că am trimis prea târziu știrea, deși martorii și printscreen-urile mailurilor transmise ilustrează CLAR că am trimis la timp și, al doilea motiv, că nu aș fi avut voie să trimit la București materialul fără viza redactorului șef, însă, nu există o astfel de interdicție, iar ȘEFUL IERARHIC SUPERIOR mi-a cerut acest lucru!).
  • Formulez Recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție în baza articolelor din lege care spun clar că ÎN PROPRIA CALE DE ATAC NU SE POATE ÎNRĂUTĂȚI SITUAȚIA! Dar legea se pare că se aplică preferențial.
  • După ce mi-au distrus credibilitatea acuzându-mă pe nedrept că am încălcat statutul ziaristului într-un demers jurnalistic ABSOLUT ONEST, mai trebuie și să achit către TVR suma de 19.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Aceasta este o descriere brută, succintă, însă încrengăturile și presiunile politice din spatele acestor rânduri sunt mai mult decât josnice.

Sunt o persoană foarte puternică și sunt conștientă de ceea ce SUNT, de principiile și integritatea care mă reprezintă, iar cei care mă cunosc pot confirma acest lucru cu ușurință. Sunt o luptătoare și am luptat până la capăt, iar experiența aceasta cu siguranță mă face și mai puternică. DAR…este absolut rușinos și de neiertat!

Mă gândesc doar la milioanele de oameni care trec prin așa ceva din cauza unui sistem bolnav. Sigur sunt probleme mult mai mari în lumea aceasta, dar povestea mea ar trebui să aibă un ecou, undeva, la un moment dat„, a scris Diana Apahidean, actualmente ocupând funcția de purtător de cuvânt al Primăriei Turda.

Context

Diana Apahidean a fost concediată, având contract pe perioadă limitată, după ce a realizat un material la Zilele Culturale Maghiare din 2016, in care se arată că la eveniment trupa Beatrice ar fi cântat: „Va fi, va fi, Clujul va fi din nou un oraș maghiar„. Controversatul material susține că au fost difuzat imagini cu Hitler și Lenin, fiind folosit și sloganul „Allahu Akbar”. 

Jurnalosra a fost atunci anchetată de Comisia de etică a TVR și i s-a desfăcut contractul de muncă. Ancheta a reținut că trupa maghiară nu a spus la Cluj ”Va fi, va fi, Clujul va fi din nou un oraș maghiar”, ci la un concert din 2009, din Ungaria. În reportajul de la TVR s-a citata sursa Youtube și anul 2009 pentru imaginile folosite cu momentul în care trupa a spue aceste cuvinte, dar s-a considerat că montajul a fost modificat și s-au inserat imagini de la un alt concert.

La concert s-a strigat „Allahu Akbar” și au fost difuzate imagini cu Hitler și Lenin, acesta fiind mesajul piesei, care condamnă atrocitățile comise de aceste personaje. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.