Frânturi din istoria Castelului Banffy din Bonțida – „Versailles-ul Ardealului” – FOTO INEDITE

Celebrul castel Bánffy din Bonțida, gazda festivalului Electric Castle, supranumit „Versailles-ul Ardealului”, a fost cel mai mare și cel mai frumos și cunoscut palat din Transilvania. Acesta a fost parțial jefuit de armata germană în 1944, iar în unul dintre filmele lui Sergiu Nicolaescu a fost aruncat în aer.

Un membru al grupului de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj, András Vajda, a evocat câteva frânturi din istoria acestui important obiectiv turistic al județului Cluj și a publicat o serie de fotografii cu palatul în perioada sa de glorie.

„Palatul (initial cetatea) Bánffy de la Bontida a aparținut de familia Bánffy de mai mult de 600 ani. A fost construit in locul unei fortificații anterioare, începând din 1668 folosind pietrele de la cetatea Dăbâca (Doboka / Dobeschdorf). A fost transformat într-un castel baroc între 1748-1753 la comanda prefectului clujean Bánffy Dénes.

La palat au lucrat arhitecti renumiti ai Clujului precum Kagenbauer Antal (de care se leaga si constructia vechii primarii din Cluj, biserica din Sf Petru, lacul din Parcul Central / Sétatér) si Johannes Nachtigall sculptorul celebrelor statui in stil baroc din curtea palatului (a lucrat si la pupitrul bisericii Sf Mihail).

A fost cel mai mare, cel mai frumoasa si cel mai bine cunoscut palat din Transilvania, apreciat si in afara Transilvaniei. A fost partial distrus si jefuit de armata germana in 1944 iar apoi in timpul filmarilor unui film de Sergiu Nicolaescu, efectiv aruncat in aer.

Copacii valoroși au fost tăiați pentru lemn de foc, iar castelul a devenit depozit de materiale. Din fericire, o buna parte din statui au fost salvate de catre Muzeul de Arta din Cluj. Restaurarile au inceput abia dupa 2001″, a scris András Vajda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.