Grupul statuar „Horea, Cloşca şi Crişan”, aproape distrus

Nepasarea autorităţilor locale şi instituţiilor culturale duce la distrugerea unuia dintre cele mai cunoscute monumente istorice ale oraşului, grupul statuar dedicat celor trei lideri ai răscoalei ţărăneşti din perioada 1784-1785, Horea, Cloşca şi Crişan. Monumentul se află într-o continuă dezintegrare, iar oamenii care trec, zilnic, pe lângă acesta se întreabă de ce nimeni nu intervine pentru consolidarea lui.

eClujeanul.ro a tras un semnal de alarmă încă de pe 11 octombrie 2012 despre situaţia acestui grup statuar, însă nu s-a întâmplat nimic, iar între timp lucrurile s-au agravat şi mai mult. În cazul în care nimeni nu va interveni, riscăm să rămânem fără un monument important, iar acest lucru ar fi o bilă neagră în dreptul oraşului, mai ales acum când se dau lupte grele pentru obţinerea mult râvnitului titlu de Capitală Culturală Europeană în 2021.

dscn0844 dscn0845 dscn0846 dscn0847 dscn0850 dscn0849 dscn0842 dscn0853

Fiindcă nouă ne pasă de oraşul în care trăim, poate mai mult decât altora, din câte se pare, suntem nevoiţi să mai facem încă un apel la autorităţile locale şi instituţiile abilitate privind situaţia deplorabilă în care a ajuns acest simbol, cărora le cerem sa intervină urgent în consolidarea lui, deoarece, din păcate, în curând nu va mai rămâne nimic de consolidat.

Iluminatul care altădată dădea strălucire celor trei lideri ai răscoalei nu mai funcţionează demult, Cloşca va rămână „fără nume” cât de curând, iar multe bucăţi din marmură sunt desprinse. E o chestiune de timp până când acest monument istoric va ajunge o mare ruină

Vasile MANU

One thought on “Grupul statuar „Horea, Cloşca şi Crişan”, aproape distrus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.